De 6 do’s en don’ts bij het creëren van een animatie

Hoe kan je jouw boodschap op een overzichtelijke en beknopte manier overbrengen op jouw doelgroep? Met behulp van een uitleganimatie, oftewel motion graphic, weten jouw klanten binnen enkele minuten wat jouw bedrijf voor ze kan betekenen. Bijna ieder bedrijf heeft daarom een motion graphic of zou er wel een willen. Ze zijn namelijk perfect om een lange en saaie tekst om te zetten naar een leuke en informatief filmpje. En lange, saaie teksten zijn in veel bedrijven snel te vinden. Maar wat moet je juist niet en wat juist wél doen bij het maken van een motion graphic?

In deze blog bespreken we de do’s en don’ts bij het creëren van een goede animatie voor jouw organisatie.

Don’ts

Laten we het eerst hebben over de dingen die je juist niet moet doen bij het realiseren van een motion graphic.

1. Te veel animeren
Veel mensen hebben de neiging om alles te laten bewegen, maar dit is helemaal niet nodig. Maak de animatie niet te druk, maar leg de focus op de boodschap die je naar voren wilt brengen.

2. Te lange animaties
Houd de animatie kort. De kijker heeft een relatief korte spanningsboog. Probeer het daarom over één product of dienst te hebben in de animatie. Richt op een lengte van maximaal een minuut. Twee korte animaties zijn dan ook beter dan een lange.

3. Een sales pitch houden
Het doel van een animatie is dat een klant zich moet kunnen identificeren met de situatie en zijn eigen probleem, en dat hij daarvoor een oplossing aangeboden krijgt. Dit staat centraal, dus probeer kijkers geen product op te dringen. Vertel in plaats daarvan een waardevol verhaal.

4. Te veel weggeven
Probeer niet te veel weg te geven in de voice-over. De kijker vindt heel veel gepraat namelijk snel saai worden en haakt daarom af. Laat de kijker werken voor de boodschap die je wilt vertellen. Dit werkt belonend en geeft ze een goed gevoel!

5. Overhaast kiezen voor een motion graphic
Voordat je kiest voor een motion graphic, moet je goed kijken naar de content die je wilt visualiseren. Overleg ook met een professional of een motion graphic geschikt is. In sommige gevallen past een ander communicatiemiddel, zoals een video of infographic, namelijk beter bij de boodschap.

6. Veel mensen bij het proces betrekken
Houd de hoeveelheid mensen die bezig zijn met de animatie zo laag mogelijk. Wanneer veel mensen betrokken zijn en hun mening en visie kunnen geven, wordt de motion graphic al snel een samenvoeging van losse ideeën in plaats van één goed idee.

Do’s

Nu je weet wat je niet moet doen, is het natuurlijk belangrijk dat je ook weet wat je juist wél moet doen. Met deze zes do’s maakt je van jouw animatie een succes!

1. Bepaal het doel
Bedenk vooraf goed wat het doel is van de motion graphic en hoe je deze gaat verspreiden. Vaak wordt vooraf alleen nagedacht over de animatie zelf en niet over hoe je deze onder de aandacht brengt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van de motion graphic op jouw website of jouw social media.

2. Verplaats jezelf in de kijker
Waarom zou iemand naar de video kijken en blijven kijken? En wat zijn de voordelen voor hem of haar? Laat het perspectief van het bedrijf los en verdiep je in de kijker en wat de kijker wil zien.

3. Gebruik eenvoudige spreektaal
Vermijd moeilijke vaktermen en ingewikkelde zinsconstructies, want deze verdoezelen de boodschap. Laat het beeld de voice-over ondersteunen.

4. Maak een goed script
Het script is de basis van de motion graphic en bevat daarom een duidelijke inleiding, midden en afsluiting. Bij het script wordt ook een concept-motiongraphic gemaakt in diavorm. Dit concept (storyboard) dient vervolgens als basis van waaruit wordt geanimeerd.

5. Verwerk emoties in de animatie
Een animatie hoeft niet een kille uitleg te zijn van een lang stuk tekst, maar moet juist leuk zijn om naar te kijken! Verwerk daarom emoties in de animatie om een connectie met de kijker te krijgen. Met humor kan je bijvoorbeeld meer interesse genereren in jouw dienst of product. Daarnaast wil de kijker vermaakt worden.

6. Call to action
Vergeet de call to action niet! Eindig de animatie met een CTA om de vervolgstappen weer te geven. Wat wil je dat de kijker na het zien van de animatie gaat doen? Mocht de kijker daadwerkelijk stappen willen ondernemen, dan moet je deze ook aanbieden.

De beste manier om de don’ts te vermijden en de do’s te stimuleren is door goede en constructieve communicatie tussen opdrachtgever en de uitvoerende partij. Bedenk vooraf welke doelen de animatie dient en hoe je dat resultaat het beste kan bereiken. Een goede motion graphic waar genoeg aandacht aan is besteed kan jouw bedrijf goed op de kaart zetten!

Meer weten over het maken van motion graphics? Download dan de gratis whitepaper ‘De uitleganimatie uitgelegd’ voor meer informatie.

Wil je na het lezen van deze blog ook een uitleganimatie voor jouw bedrijf? ContentXperience maakt motion graphics op maat. Neem contact op!

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners