8 praktische tips voor een huisstijl die aanslaat
Een herkenbare typografie, kleur en beeld zijn onontbeerlijke elementen voor elke huisstijl. Maar hoe zorg je er nu voor dat juist jouw huisstijl eruit springt en wordt gezien door medewerkers en klanten? In deze blog geven we daarvoor acht praktische tips.
1. Doe eerst onderzoek
Een huisstijl laat in één oogopslag de identiteit zien van een bedrijf. Zoek dus eerst goed uit wat de huisstijl moet uitstralen. Stel een groep samen om mee te brainstormen. Als jouw bedrijf een persoon was, wat voor type zou het dan zijn? Serieus, vrolijk? Uitbundig of juist rustig? Welke waarde wil je weerspiegeld zien? Wie of wat wil je eigenlijk bereiken? Welke stijl hoort daarbij?
2. Breng alle onderdelen op één lijn
Een huisstijl komt terug in presentaties, visitekaartjes, enveloppen, websites, video’s, op bedrijfsauto’s en social media. Het is dus belangrijk dat alle uitingen met elkaar in lijn zijn. Telkens andere kleuren of lettertypes gebruiken geeft een rommelige uitstraling. Daarom geldt: hoe uniformer hoe beter. Je merk wint aan kracht als het helder en consistent voor het voetlicht wordt gebracht. Dit straalt professionaliteit en vertrouwen uit.
3. Zorg voor een herkenbaar logo
Veel mensen denken bij een huisstijl in de eerste plaats aan een logo. Logisch, een beeldmerk springt nu eenmaal enorm in het oog. Wie kent niet de logo’s van Coca-Cola, Apple of Nike? Iedereen heeft daar een gevoel bij. Er is vaak goed over nagedacht. De swoosh van Nike drukt bijvoorbeeld snelheid uit. Aan het logo van Amazon is een pijl toegevoegd die niet alleen van de A naar de Z wijst, maar ook een glimlach verbeeldt. Dat roept een positief gevoel op.
Aan een logo worden veel eisen gesteld. Zo moet het in veel uiteenlopende situaties bruikbaar zijn, een hoge attentiewaarde hebben, in het geheugen blijven hangen en in allerlei formaten bruikbaar zijn. Het moet zowel van dichtbij als veraf functioneren en op allerlei materialen aan te brengen zijn. Het vergt kortom veel professionele creativiteit en kennis om een goed logo te ontwikkelen.
Bij OXplus was het logo een van de belangrijkste veranderingen, toen ContentXperience werd gevraagd de huisstijl een opfrisbeurt te geven. Lees in ons portfolio hoe wij voor OXplus zorgden voor levendigheid, persoonlijkheid en herkenbaarheid.
4. Denk goed na over een naam
Ook de naam van een bedrijf of campagne vereist denkwerk, creativiteit en zorgvuldigheid. De naam moet makkelijk uit te spreken, op te schrijven en te onthouden zijn. Een fantasienaam kan leuk zijn en een sterke eigen identiteit hebben, maar het kost vaak veel tijd en geld om de herkenning op te bouwen. Een universele naam is handig voor internationaal georiënteerde bedrijven. Maar pas op, er zijn voorbeelden te over legendarische blunders. Het Russische bedrijf Gazprom bijvoorbeeld, kreeg veel kritiek te verduren toen het een joint-venture aanging met Nigeria onder de naam Nigaz. Kortom: een succesvolle naam is beknopt, onderscheidend en duurzaam.
5. Kies de juiste kleur
Kleur is een van de belangrijkste onderdelen van een huisstijl. Kleur verkoopt. Onderzoek toont aan dat in 85 procent van de aankoopbeslissingen kleur een belangrijke rol speelt. Uitingen in kleur worden 40 procent beter gelezen.
Kleur heeft ook een sterke gevoelswaarde. Veel associaties met kleur zijn universeel. Rood is bijvoorbeeld een signaalkleur die geassocieerd wordt met liefde, kracht en passie maar ook met agressie en gevaar. Blauw staat in de psychologie voor rust, vertrouwen en waardigheid en voor status en macht. Zwart staat voor elegantie en stijl, maar ook voor negativiteit.
Met kleur kan het ook misgaan. Zo ging telecombedrijf Orange begin jaren negentig de mist in met de slogan ‘The Future’s Bright – the Future’s Orange’. Die viel in Noord-Ierland verkeerd, want daar wordt Oranje gelinkt aan protestantse loyalisten. Pepsi overkwam ooit iets soortgelijks in Zuidoost-Azië, toen het de kleur van koelmachines veranderde van donkerblauw naar een tint lichtblauw die daar in verband wordt gebracht met de dood.
6. Kies het juiste lettertype
Een niet te onderschatten onderdeel van elke huisstijl is het lettertype. Een verkeerde keus kan klanten zomaar wegjagen. Iedereen begrijpt wel dat Comic Sans kinderachtig over kan komen. Maar ook de lettergrootte is van invloed op de uitstraling. Dat geldt ook voor het gebruik van letters met of zonder schreef, kleur en spatiëring. Een letter kan té opvallend, frivool of afwijkend zijn, of juist te neutraal en niet ‘eigen’ genoeg.
7. Leg alles vast in een handboek
Een huisstijlhandboek bevat alle richtlijnen van jouw huisstijl en is handig als naslagwerk. Alle kleurspecificaties staan er bijvoorbeeld in. Het komt van pas bij het maken van een PowerPoint presentatie maar ook bij het bedrukken van bedrijfsmaterialen.
ContentXperience werkte samen met SolutionHouse aan een nieuwe marketingstrategie. De eerste stap was een nieuw huisstijlhandboek. Lees in ons portfolio hoe wij SolutionHouse hielpen bij het creëren van consistente marketinguitingen.
8. Ververs op tijd
Het kan verleidelijk zijn om lang vast te houden aan een huisstijl. Zeker als er veel is geïnvesteerd in de voorbereidingen en alles eindelijk vastligt in het handboek. Sommige huisstijlen zijn tijdloos en lijken geen houdbaarheidsdatum te kennen. De kans is echter groot dat je bedrijf zich ontwikkelt en groeit. Alles verandert. Een vuistregel is dat het goed is om een huisstijl om de vijf jaar te verversen. Op die manier laat je zien als organisatie dat je met de tijd meegaat. Ons advies: laat keuzes rondom een huisstijl over aan een professional. Die is geoefend.
Benieuwd hoe jouw huisstijl invloed heeft op de User Experience van jouw website? In ons e-book “Alles wat je moet weten over User Experience (UX)” lees je alles over de basisprincipes van UX, wat het kan betekenen voor jouw product of dienst en hoe je jouw website UX-proof maakt. Download het e-book door het formulier hiernaast in te vullen! Heb je zelf behoefte aan advies over jouw huisstijl? Neem dan snel contact op!
Terug naar het blogoverzicht