8 tips om voortdurend zichtbaar te zijn, ook zonder grote investeringen

Het draait in marketing allemaal om awareness, naamsbekendheid en engagement. Met het budget van pakweg Red Bull is eenvoudig om voortdurend onvergetelijke momenten te creëren, waar lang over wordt gesproken. Maar als je minder te besteden hebt, hoe zorg je dan dat je voortdurend zichtbaar bent? Ook met een beperkt budget is het heel goed mogelijk creatieve dingen te doen die je marketingstrategie een kickstart geven. In deze blog geven we je tips om veel te bereiken tegen lage kosten.

Amerikanen noemen het ‘water cooler moments’, wij ‘het praatje bij de koffieautomaat’. De bijzondere acties van Red Bull zijn daar vaak het gesprek van de dag. Een voorbeeld is de hoogste parachutesprong aller tijden, van de Oostenrijker Felix Baumgartner. In het kader van Red Bull Stratos begon hij op 39 kilometer hoogte aan een vrije val, waarbij hij zo veel snelheid ontwikkelde dat hij door de geluidsbarrière ging. Enorm goede publiciteit voor de frisdrankfabrikant, want over de hele wereld keken mensen via live feeds toe.

Red Bull verdiende de kosten waarschijnlijk dubbel en dwars terug maar niet iedereen kan zich zo’n stunt veroorloven. Voor wie het wat eenvoudiger wil houden, zijn er veel inspirerende voorbeelden van geslaagde acties die maximale aandacht genereerden zonder dat er veel budget voor nodig was. Soms kwam er niet veel meer dan een spuitbusje verf en creativiteit aan te pas.

Guerilla marketing moet natuurlijk wel bij jouw organisatie passen. En je moet uitkijken dat acties niet als een boemerang terugkeren in je gezicht. Tony Chocolonely overkwam dat een paar jaar geleden, toen het aankondigde naar de beurs te gaan. Het bericht werd door veel serieuze media overgenomen, maar zij voelden zich bekocht toen bleek dat Tony geen aandelen uitgaf, maar een winkel ging openen in de Beurs van Berlage.

Wat altijd kan, is een reeks kleine campagnes voeren. Bijvoorbeeld met een eenvoudige landing page, waar je goede content aanbiedt rondom een vraagstuk. Whitepapers en e-books die je doelgroep boeien kunnen heel goed traffic genereren. Content kan trouwens ook een video, animatie, podcast of infographic zijn. Maar er kan veel meer.

Tips om meer te doen zonder grote investeringen

  1. Begin met bloggen. Presenteer jezelf als autoriteit, bijvoorbeeld op een blogsite die aansluit bij jouw doelgroep. Jij kent je klant en zijn uitdagingen en hebt daar een oplossing voor.
  2. Je kunt extra free publicity genereren door ervoor te zorgen dat jouw blogs worden gepubliceerd op externe platforms, zoals nl. Of plaats jouw blog of nieuwsbericht op LinkedIn Pulse. Een persbericht de wereld insturen kan ook, maar dan moet je wel echt nieuws te melden hebben. Anders eindigt je bericht geheid in de prullenbak.
  3. Genereer leads door emailmarketing. Er zijn veel tools om geautomatiseerd mail te versturen, zoals MailChimp of Hubspot. Door je database goed tegen het licht te houden kun je ook oude, ‘slapende’ klanten activeren.
  4. Maak een contentkalender. Een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld eens per week nieuwe content aanbiedt. Anders schiet het er al snel bij in. Als je weinig tijd hebt kun je wellicht volstaan met het verversen van bestaande content. Publiceren op LinkedIN, Facebook en Instagram is een voordelige manier om betrokkenheid te verhogen. Je kunt daar goed interactie op gang brengen, door vragen te stellen en te reageren op antwoorden. Adverteren kan op LinkedIn ook al tegen een relatief klein bedrag.
  5. Zorg dat je content goed vindbaar is via zoekmachines. Je hoeft op internet niet lang te speuren om te ontdekken wat ervoor nodig is om SEO-proof te zijn. Uiteraard kan een bureau je daarbij helpen.
  6. Co-creatie kan marketingkosten ook verlagen. Als je bijvoorbeeld al veel onderzoek hebt gedaan naar je doelgroep, is dat een goede basis voor een bureau om mee te denken over wat voor jou een effectieve marketingstrategie is.
  7. De krachten bundelen met andere organisaties (bijvoorbeeld partners en leveranciers) kan ook een interessante optie zijn. Je kunt dan marketingkosten delen.
  8. Volledig uitbesteden aan een bureau is bespaart ook kosten. Je hoeft dan geen mensen in dienst hoeft te nemen om een campagne op te tuigen. Bij ContentXperience vind je disciplines als design, marketing, copywriting, web development en video onder één dak.

Er is dus veel mogelijk om ook met beperkte middelen voortdurend zichtbaar te zijn. Een belangrijke voorwaarde om het maximale uit elke marketingeuro te halen, is dat je niet hap-snap te werk gaat, maar volgens een uitgekiend plan. Daarvoor hoef je niet Red Bull te heten.

Wil je meer weten over het voortdurend zichtbaar zijn, neem vrijblijvend contact met ons op. Of download het e-book ‘Always on in 2021’ door het formulier in de rechterkolom in te vullen.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners