Advertenties optimaliseren? Gebruik gegevens van eerste partijen!

Wanneer je advertenties instelt voor bijvoorbeeld je campagne, wil je al je kennis van je doelgroep inzetten om het beste uit je budget te halen. Deze kennis wordt voornamelijk uit data van eerste partijen en derde partijen gehaald. De vraag voor vele marketeers blijft echter: hoe behaal ik het meeste succes uit welke data?

In een recent onderzoek onderzoek gaf 62% van de marketingleiders aan dat hun gebruik van online klantgegevens in de afgelopen twee jaar is toegenomen. 70% gaf aan van plan te zijn om in de toekomst meer online klantgegevens te gebruiken. Wanneer je doelgroepen voor je advertentiecampagnes maakt, moet je echter kiezen tussen twee soorten gegevens: gegevens van eerste partijen of gegevens van derde partijen.

Het verschil tussen gegevens van eerste partijen en derde partijen

Gegevens van derden zijn gegevens over individuen die verkregen zijn door externe bronnen en beschikbaar zijn gemaakt op advertentieplatformen voor targetingdoeleinden. Het voordeel hiervan is dat er een grote hoeveelheid data is, maar het is vaak wel duur om dergelijke data te kopen.

Gegevens van eerste partijen zijn daarentegen gegevens die je rechtstreeks van je klanten verzamelt. Deze data bevat bijvoorbeeld demografische kenmerken, interacties met je website en aankoopgeschiedenis. Met gegevens van derden kun je zeker een breed publiek bereiken, maar met gegevens van eerste partijen kun je een nog specifiekere doelgroep aanspreken.

Zowel gegevens van eerste partijen als van derde partijen kunnen bruikbaar zijn voor je advertenties, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gegevens verifieerbaar zijn. Omdat gegevens van eerste partijen rechtstreeks van je klanten komen, kun je erop vertrouwen dat dit de juiste informatie is waarmee je je doelgroepen kunt segmenteren.

Uit een recente studie bleek dat 75% van de adverteerders hun externe gegevensbronnen niet volledig vertrouwt en 65% de bron van hun externe gegevens niet begrijpt.

Er is onzekerheid ontstaan rondom gegevens van derden, maar we hebben in 2018 ook te maken gehad met nieuwe wetgeving zoals de GDPR. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat adverteerders steeds vaker voor gegevens van eerste partijen kiezen. Als gevolg hiervan maken internetbrowsers zoals Safari en Firefox het voor bedrijven moeilijker om je activiteit bij te houden terwijl je op internet surft. Netwerken zoals Facebook hebben zelfs opties voor gegevenstargeting van derden verwijderd uit hun advertentiebeheer. Met deze ontwikkeling is het nu belangrijker dan ooit om de gegevens die je direct van je klanten verzamelt, te gebruiken voor je advertenties.

Hoe gebruik ik gegevens van eerste partijen voor mijn advertenties?

Advertentienetwerken bieden verschillende opties aan om rechtstreekse gegevens van klanten te gebruiken. Ten eerste kun je advertentiegroepen van je websitebeheer maken. Of je nu de Facebook Pixel of de Google Site Tag gebruikt, door dit codefragment in te sluiten op je website, kun je bezoekers volgen en doelgroepen maken op basis van hun interacties met jouw website.

Wil je meer weten over advertenties optimaliseren? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden, onze contentspecialisten staan graag voor je klaar! Neem hier gerust contact op!

Bronnen:

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners