Copywriting? Da’s toch iets met patenten?
Wat doet een copywriter eigenlijk? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld sinds ik, na jarenlange dienst op een dagbladredactie, overstapte naar ContentXperience. Dat het voor veel mensen een beetje mistig is wat het vak inhoudt, blijkt ook wel uit een grappig briefje dat naast mijn bureau hangt. ‘Copywriting? Da’s toch iets met patenten?’ staat erop.
Toen ik journalist was, vroeg vrijwel nooit iemand wat mijn werk inhield. Mensen kregen de krant ’s ochtends op de mat of lazen het nieuws online. Het was hen wel duidelijk dat ik de lokale politiek op de voet volgde, soms letterlijk in het bluswater stond, interviews hield en mooie verhalen en reportages mocht schrijven.
Waardevolle, relevante informatie bieden
Toch valt het me op dat er verrassend veel overeenkomsten zijn als het om schrijven gaat. Dat komt omdat ContentXperience geen klassiek reclamebureau is, maar een marketingbureau dat zich focust op inbound marketing. Het verhaal staat centraal, ervan uitgaande dat alles – blogs, video’s en uiteindelijk leads en conversies – begint met een heldere boodschap.
Inbound is een relatief nieuwe tak binnen de marketing, die ervan uitgaat dat mensen niet zitten te wachten op telefoontjes van verkopers, opdringerige reclames of schreeuwerige e-mails. Veel liever zoeken ze zelf naar waardevolle, relevante informatie. Ik probeer die als copywriter te bieden.
En net zoals bij de krant, verschillen de onderwerpen nogal. Zo schrijf ik de ene dag hoe de migratie naar een complex ERP-systeem verloopt, en vertel ik een ander moment hoe supermarkten meer puntpaprika’s kunnen verkopen.
‘’Mensen zitten niet te wachten op opdringerige reclames maar zoeken liever zelf naar informatie”
Vindbaar en aantrekkelijk schrijven
In die zin lijkt mijn werk dus nog steeds op dat van een journalist. Die verzamelt en bewerkt ook (actuele) informatie voor een bepaald publiek. En net als een copywriter wil een journalist dat zijn verhaal vindbaar is en wordt gelezen. In een tijd waarin lezers snel verveeld zijn en rap afhaken, wil je je verhaal, blog, whitepaper of e-book zo aantrekkelijk mogelijk opschrijven en presenteren.
Tips voor iedere schrijver
Wat dat betreft zijn de tips die ik eerst als journalist kreeg en nu van mede-copywriters, bruikbaar voor iedere schrijver. Een van de belangrijkste: schotel de scannende lezer geen lappen tekst voor, maar deel je verhaal op door tussenkopjes en het gebruik van kadertjes. Breng er wat lucht in met pakkende quotes en puntsgewijze opsommingen.
Een aantal andere tips voor schrijvers:
- Zorg voor een prikkelende kop en inleiding
- Schrijf in actieve vorm
- Vermijd zullen en worden
- Gebruik korte zinnen
- Check of er geen tik-, taal- en spelfouten in staan
Een verhaal eindigt liefst met een goeie uitsmijter. Dat kan een sappige quote zijn, of een aantrekkelijke call-to-action. Je wilt dat de lezer iets gaat doen: ergens op klikt, een document downloadt of een reactie geeft.
In mijn werkruimte (die zich trouwens in één van de mooiste panden van Arnhem bevindt) hangt ook een poster van Kuifje in China. Hij was als razende reporter wel wat avontuurlijker ingesteld dan ik. Hoewel ik alle albums heb gelezen geloof ik niet dat ik hem daarin veel heb zien schrijven. Gelukkig mag ik als copywriter elke dag mijn passie voor schrijven uitleven. Met patenten heeft dat niks te maken.
Meer tips? Lees dan de whitepaper ‘In 5 stappen naar een succesvolle contentmarketing-campagne’
Terug naar het blogoverzicht