Copywriting: de kritieke factor in contentmarketing

In een eerdere blog schreven we over de rol van design bij het succes van contentmarketing. De inhoud waarmee u uw doelgroep benadert, is echter minstens zo belangrijk. Het succes van een campagne staat of valt met de kracht van een tekst om lezers te triggeren en uiteindelijk om te zetten naar klanten. We delen graag drie handige tips op het gebied van copywriting, die u helpen om klanten mee te nemen in uw verhaal.

Bedrijven creëren steeds meer online content, wat absoluut goed is voor de vindbaarheid van de organisatie en het creëren van betrokkenheid. In de praktijk blijkt het schrijven van content echter vaak lastiger dan van tevoren wordt gedacht. Het idee is er, maar om écht goede content neer te zetten, is meer nodig.

Drie gouden copywritingtips

Of het nu gaat om e-books, blogs, whitepapers, infographics, artikelen of bijvoorbeeld scripts, voor het schrijven van sterke content is het goed om de volgende richtlijnen aan te houden.

1. Kruip in het hoofd van de lezer
Een design kan ontzettend mooi zijn, maar als de lezer niet vindt waar hij naar op zoek is, raakt u hem alsnog kwijt. Verplaats u daarom in de doelgroep. Wat interesseert de lezer en voor welke uitdagingen staat hij? Wees uniek en voorzie hem van content waar hij écht iets aan heeft. Doe eventueel aanvullend onderzoek naar trends en ontwikkelingen over het onderwerp en onderbouw het met relevante cijfers. Ga ook na met welke tone of voice de lezer het liefst wordt aangesproken. En niet geheel onbelangrijk: hoeveel weet hij al over het onderwerp? Dit om te bepalen of u wel of geen jargon gebruikt. Een goede buyer persona-definitie kan helpen om uw doelgroep helder voor ogen te krijgen.

2. Werk aan de hand van een structuur
U heeft een mooi product of interessante dienst en staat te popelen om de rest van de wereld hierover te vertellen. Dan is het verleidelijk om zo snel mogelijk te beginnen met het uitwerken van een goed idee. Neem echter even wat gas terug en denk allereerst na over de structuur. Wat wilt u precies overbrengen en welke onderdelen komen daarbij aan bod? Zorg ervoor dat dit helder op papier staat. Deze globale opzet met hoofdpunten kunt u daarna eenvoudig verder uitwerken. Het vormt een rode draad en voorkomt dat u onverhoopt te ver van het oorspronkelijk onderwerp afdwaalt.

3. Houd de tekst helder en beknopt
De eerste indruk is bij online content nóg belangrijker dan bij offline content. Lezers bepalen namelijk al binnen vijf tot tien seconden of ze een tekst interessant genoeg vinden om verder te lezen. Gebruik daarom pakkende tussenkopjes die aangeven waar de alinea’s over gaan, zodat lezers het in één opslag kunnen scannen en te weten komen waarom het voor hen relevant is. Schrijf daarnaast op een actieve manier door de woorden ‘zullen’ en ‘worden’ zoveel mogelijk te vermijden en schrap alle overbodige woorden. Laat tot slot altijd iemand anders uw tekst nalezen om te controleren of de tekst soepel leest en geen tekstuele of grammaticale fouten bevat.

Deze tips bieden samen een goede basis voor het schrijven van succesvolle content. Wilt u er zeker van zijn dat uw organisatie over professionele content beschikt? Dan kunt u overwegen dit uit te besteden aan een externe partij.

Copywriting is een specialisme waar we ons bij ContentXperience dagelijks mee bezighouden. Wilt u graag advies op het gebied van copywriting of over contentmarketing in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op!

Wilt u op uw gemak nog wat meer lezen over contentmarketing? Download dan het e-book: succesvolle contentmarketing door het formulier rechts in te vullen. 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners