Datagedreven storytelling: wat is het en hoe kan het je helpen?

Weleens van het project Dear Data van Stefanie Posavec en Giorgia Lupi gehoord? Dit was een persoonlijke uitwisseling tussen twee ontwerpers die – gescheiden door een oceaan – besloten om elkaar elke week een ansichtkaart te sturen. Op die kaart visualiseerden ze een specifiek aspect van hun leven, op basis van verzamelde data. In deze blog vertellen we je meer over datagedreven storytelling, maar deze analoge vorm geeft ook inzicht in hoe je complexe informatie op een eenvoudige manier toegankelijk en begrijpelijk maakt, voor meer overtuigingskracht.

Posavec en Lupi begonnen het project toen ze elkaar nog maar twee keer in levende lijve hadden ontmoet. De een woont in Londen, de ander in New York. Door de kaartjes wilden ze elkaar beter leren kennen. Ze noteerden bijvoorbeeld een dag lang alle momenten waarop ze op de klok keken en waarom ze dat deden. Of ze telden hoeveel deuren ze doorgingen, wat iets zegt over het tempo van de dag. Al dat soort data zetten ze om in beeld voor op een kaartje.

Data is het begin

De moraal van dit verhaal is volgens Posavec en Lupi dat data telkens weer het begin zijn van een verhaal en niet het einde. Uit het project blijkt dat data helpt om de wereld om ons heen te begrijpen, zeggen ze in dit filmpje.

Maar getallen, percentages, grafieken en tabellen zeggen op het eerste gezicht niet zoveel. Toch zijn ze belangrijk, bijvoorbeeld om bedrijfsbeslissingen op te baseren. Slimme software kan data wel visueel mooi verbeelden op een dashboard, maar gegevens krijgen pas echt zeggingskracht als je de verhalen vertelt die erachter schuilgaan. Dat is datagedreven storytelling. Data ondersteunen dan je verhaal waardoor je lezers eerder overtuigd.

Zo kun je met cijfers prima het belang van storytelling aantonen. Want uit onderzoek blijkt dat data in slechts 5 procent van de gevallen worden onthouden, terwijl een verhaal bij 63 procent van de mensen blijft hangen. Data leren ons ook dat je een verhaal het beste visueel kunt maken omdat mensen beeld 60.000 keer sneller verwerken dan tekst. Bijkomend argument: we onthouden 10 procent van wat we lezen, 15 procent van wat we horen en 75 procent van wat we zien.

Koppel data aan creativiteit

De verhalen vertellen die in data verborgen zitten, kan op allerlei manieren en in allerlei vormen. Er is wel wat creativiteit voor nodig. Een voorbeeld dat je vast wel kent is Spotify Wrapped. Een jaaroverzicht waarin al je muzikale voorkeuren voorbij komen, en dat je waarschijnlijk helemaal kijkt dankzij de aantrekkelijke vormgeving. Googles Year in Search biedt op soortgelijke wijze inzicht in wat mensen het afgelopen jaar ‘bezighield en inspireerde’ en ‘wat internationaal de aandacht trok’. In beide gevallen is de informatie vooral amusant, maar op dezelfde manier kun je in de B2B-markt natuurlijk ook serieuze informatie overbrengen. Los daarvan laten deze voorbeelden zien dat datagedreven storytelling een prima manier is om op een positieve manier op te vallen en de betrokkenheid bij je merk te vergroten.

Doe jij al aan datagedreven storytelling? Laat het ons dan weten! Heb je behoefte aan meer informatie over dit onderwerp, download dan het e-book Maak jouw boodschap onvergetelijk dankzij datagedreven storytelling‘ via het formulier hiernaast.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners