Dé drie strategische trends van 2023 voor de IT-sector: van hybride werken tot werk uitbesteden

Is jouw contentmarketing al klaar voor 2023? Nu technologie steeds belangrijker wordt binnen vrijwel elke organisatie, moet je als IT-bedrijf inspringen op belangrijke ontwikkelingen in de sector. Weten wat er speelt? Het toonaangevende bureau Gartner heeft recent de belangrijkste strategische IT-trends voor het komende jaar op een rijtje gezet. Wij lichten er drie voor je uit. Ook staan we stil bij welke marketingkansen deze trends voor jou bieden. Van strategische IT-trends naar strategische marketing: dat is een kleinere stap dan je misschien zou denken.

Een woord vooraf: Gartner heeft een flinke lijst gemaakt met allerlei technologische termen: superapps bijvoorbeeld, en een digital immune system. Lees dat hier rustig allemaal na. Maar eerlijk is eerlijk: dit zijn (vooralsnog) termen voor techneuten. We gaan in deze blog daarom liever een niveau hoger zitten: door te kijken naar drie ontwikkelingen op het snijvlak tussen IT, de business en de veranderende maatschappij. Die beschrijft Gartner immers óók. Die bieden bovendien volop aanknopingspunten om je IT-contentmarketing helemaal 2023 te maken.

Hybrid is here to stay

Misschien krab je je nu even achter de oren: hybride cloud, hybride werken, dat zijn toch allemaal aandachtspunten van de afgelopen jaren? Dat is deels waar. Trends voor het komende jaar vallen zelden uit de lucht; dat zul je ook bij de volgende aandachtspunten zien. Zulke ontwikkelingen spelen al een tijdje, maar kunnen opeens flink de wind onder de vleugels krijgen. Dat geldt ook voor hybride IT. Gartner voorspelt dat de behoefte in 2023 alleen nog maar verder toeneemt – en daarmee ook de budgetten.

Onze klanten vertellen ons veel over het beschikbaar maken van apps en data die nodig zijn voor werkzaamheden, op welk apparaat, vanaf welke locatie en op welk moment dan ook. Cisco bijvoorbeeld, doet dit in de campagne The Future of Work. Daarin is hybride werken een belangrijk aandachtspunt. De verwachting is dat dat thema ook in 2023 nog volop actueel is.

De behoefte aan verdurzaming

Duurzaamheid is allang niet meer het een stokpaardje van marketingafdelingen. Steeds vaker wordt het belang van milieuvriendelijkheid organisatiebreed onderstreept. Ook de IT-sector is aan het verduurzamen. Gartner stipt dit thema relatief kort aan in zijn overzicht, maar verschillende van onze IT-klanten zijn volop bezig met duurzaamheid. Hoe kunnen zij hun eigen ecologische voetafdruk beperken en hoe doen ze dat voor hun eindklanten?

Over dit vraagstuk hebben we bijvoorbeeld een one-minute-video gemaakt voor ITB2, waarin zij uitleggen welke milieumaatregelen ze nemen voor hun datacenters. Een bijkomend voordeel: efficiënter omgaan met energie leidt niet alleen tot een lagere impact op het milieu, maar ook nog eens tot lagere kosten. Kun jij potentiële klanten helpen deze win-winsituatie te realiseren? Communiceer dat dan duidelijk met ze.

Speel in op de tekorten op de arbeidsmarkt

Het is een ontwikkeling waar je niet omheen kunt: de krappe arbeidsmarkt. Vrijwel elke sector heeft ermee te maken. Van IT-specialisten tot magazijnmedewerkers: probeer ze maar eens te vinden. Uitbesteden en automatiseren biedt dan uitkomst. De communicatie daarover is de afgelopen tijd veranderd. Eerst ging die over het besparen van fte’s; daarna over tijd overhouden voor uitdagendere werkzaamheden.

Inmiddels wordt er steeds vaker gesproken over hoe technologie de werkdruk kan verlichten – en zelfs kan functioneren als digitale collega. Zorgt jouw propositie ervoor dat je potentiële klanten het tekort aan arbeidskrachten en/of in-house expertise kunnen opvangen? Communiceer dat dan duidelijk. Een mooi voorbeeld: dienstverlener Valid zorgt ervoor dat jij de benodigde IT-kennis in huis haalt, zonder dat je daar iemand voor in dienst hoeft te nemen. (En op onze beurt nemen wij een groot deel van Valids marketingtaken over: Marketing as a Service)!

Heb je hulp nodig om deze strategische IT-trends te vertalen naar je strategische IT-marketing? Neem dan gerust contact met ons op, om te horen hoe we samen jouw contentmarketing helemaal 2023-proof kunnen maken.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners