De Google BERT-update: eindelijk een brug tussen inbound marketing en SEO

Op 25 oktober lanceerde Google een update voor Search: de Bidirectional Encoder Representations from Transformers (BERT). Dankzij deze aanpassing van het algoritme krijgt tien procent van de zoekopdrachten betere resultaten. Daarom noemt Google het één van de grootste stappen vooruit in de geschiedenis van Google Search.

Waarom was de BERT-update nodig?

Bijna iedere zoekmachinegebruiker heeft weleens meegemaakt dat Google simpelweg niet lijkt te begrijpen waar je nu eigenlijk naar op zoek bent. Dat is ook niet zo vreemd, want taal op de juiste manier interpreteren is voor een mens al niet eenvoudig. Laat staan voor een machine. Daarom proberen wij als gebruikers onze zoekopdrachten op zo’n manier te formuleren dat we ook daadwerkelijk een antwoord op onze vraag krijgen. De BERT-update is zo belangrijk, omdat het nieuwe zoekmodel gericht is op de intentie achter een zoekopdracht.

Hoe werkt het BERT-model?

De belangrijkste verandering in het nieuwe algoritme is de toevoeging van context. Waar Google voorheen de woorden in een zin een voor een bekeek, begrijpt Google nu de relatie tussen woorden. De intentie achter een zoekopdracht wordt pas duidelijk op het moment dat je de woorden voor en achter het kernwoord ook in beschouwing neemt. Het grote voordeel is dat Google Search nu beter aansluit bij de natuurlijke manier waarop wij zinnen formuleren.

Wat zijn de verschillen in Google zoekresultaten?

Een voorbeeld waaruit het verschil blijkt, is de volgende zoekopdracht:

BERT-update

In het voorbeeld wil iemand weten of hij/zij voor een familielid medicijnen kan ophalen bij een apotheek. Vóór BERT begreep Google niet dat het gedeelte “for someone” cruciaal is in deze context. Daarom zag je in de oude situatie generieke zoekresultaten over het ophalen van medicijnen, terwijl je in de nieuwe situatie daadwerkelijk een antwoord krijgt op je vraag.

Wat betekent de BERT-update voor het leven van een inbound marketeer?

Het schrijven van goede webteksten is een belangrijke werkzaamheid voor iedere (inbound) marketeer. Maar wat is nu een goede tekst? Een die prettig leest en gericht is op de lezer of een die ook daadwerkelijk door Google wordt gevonden? Het een zou het ander niet moeten uitsluiten, maar in de praktijk is het niet altijd eenvoudig om beide doelen te realiseren.

De inboundfilosofie draait om het beantwoorden van de vragen waar de doelgroep mee rondloopt. Informatie delen waarmee de doelgroep daadwerkelijk mee geholpen is: dat is hoe we een prospect de funnel in trekken. Laat dat nu net dé tip zijn voor het schrijven van SEO-content die past bij de BERT-update. Schrijf antwoorden op specifieke vragen rondom long-tail zoektermen en behaal succes op twee fronten:

  • Tevreden bezoekers / prospects
  • Betere SEO en organisch resultaat

Wil jij meer weten over het ontwikkelen van goede content? Kom dan naar ons Content Marketing Café op 28 november met deze keer het onderwerp Content: van suiker naar stroop. Meld je hier aan en leer hoe jij content ontwikkelt die blijft plakken!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Marketing automation-partners