De kracht van storytelling: Hoe vertel je een goed verhaal in B2B?

Iedereen houdt van een goed verhaal. Daarom wordt in marketing veel gebruik gemaakt van storytelling. Een techniek waarmee je, als je het goed doet, de aandacht trekt én vasthoudt. Of zoals Annet Simmons in haar boek The Story Factor zegt: ‘Je kunt met feiten en data strooien zoveel je wilt, maar verhalen hebben pas écht de potentie om te overtuigen en iemands gedachten te veranderen.’ In deze blog vertellen we je meer over wat storytelling precies is en hoe je deze techniek toepast in B2B.


Storytelling wordt ook wel de kunst van het verhalen vertellen genoemd. Een voorbeeld uit de consumentenmarkt dat iedereen wel kent, is Tony’s Chocolonely. Het verhaal van de chocolademaker die ‘op weg is naar honderd procent slaafvrij’ is verteld in een boek en in een film. Ook de reep zelf herinnert je eraan dat het ongelijk is verdeeld in de wereld, want die kun je onmogelijk in gelijke stukken breken.

In B2B kun je storytelling natuurlijk ook toepassen, kijk maar naar dit voorbeeld van Philips. Je ziet het verhaal van een IJslandse visser. Hij staat model voor bijna de helft van alle vissers op het eiland, die lijden aan slaapstoornissen zoals apneu. Philips heeft hiervoor de oplossing. Hoewel Philips ook wel apneu-apparaten verkoopt aan consumenten, is de boodschap in dit geval bedoeld voor zorginstellingen die er patiënten mee behandelen.

Beide verhalen spelen in op het gevoel van de doelgroep. Als chocolade-eter wil je graag onderdeel zijn van de oplossing van een wereldprobleem, als zorgverlener wil je andere mensen helpen.

Storytelling is niet zomaar een verhaaltje vertellen
Maar storytelling is niet zomaar verhalen vertellen. Een goed verhaal heeft een spanningsboog en natuurlijk ook een held. Die komt voor uitdagingen te staan, maar jij helpt hem die te overwinnen met jouw product of dienst. Volgens schrijver Donald Miller kun je veel leren van de scriptschrijvers van Hollywood, als je jouw boodschap helder over wilt brengen en je organisatie wilt laten groeien.

Toch bestaat er volgens een andere schrijver, Richard Engelfriet, geen winning formula voor storytelling. Hij waarschuwt voor al te hooggespannen verwachtingen: ‘Ik wil best geloven dat een leuk verhaal beter beklijft dan het voorlezen van artikel 37, lid 5 van Burgerlijk Wetboek 3, maar dat wil niet zeggen dat storytelling automatisch leidt tot klinkende resultaten.’

Check vooraf altijd deze punten
Toch kun je wel degelijk je kans op succes vergroten als je hieraan denkt:

  1. Ken ik de pijnpunten van de held van mijn verhaal (de klant), of moet ik buyer-persona-onderzoek doen?
  2. Wat is de kernboodschap?
  3. Welke vorm past bij me?

Die vorm hangt vaak samen met je budget. Niet iedereen kan het zich zoals Lego veroorloven om een verhaal te vertellen in een Pixar-achtige film van zeventien(!) minuten. Je kunt ook aan storytelling doen op je website, in een one-minute-video of in een blog als deze. Als  onderdeel van een doordachte strategie is het effect waarschijnlijk nog groter.

Tot slot een persoonlijke noot: toen ik ContentXperience nog niet kende, sloeg ik erg aan op het verhaal dat online stond. Dat ging over hoe een gemiddelde werkdag aan de Velperweg in Arnhem eruitziet. Ik las dat de koffie ’s ochtends niet is aan te slepen, dat er graag een potje tafelvoetbal op niveau wordt gespeeld en dat zodra er ook maar één zonnestraaltje valt te bespeuren, de lunch naar buiten wordt verplaatst. En dat de volle, creatieve werkweek nog wel eens wordt afgesloten met een biertje. Er had natuurlijk ook zoiets kunnen staan als ‘wij bieden een informele no-nonsense werksfeer’. Maar of ik dan ook recentelijk mijn driejarig werkjubileum had gevierd?

Wil je meer weten over storytelling of kun je hulp gebruiken bij het overbrengen van jouw boodschap? Neem dan contact met ons op!

 

 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners