E-mail in 2017: het jaar dat mobiel het wint van desktop

Onlangs publiceerde e-Village de veertiende editie van de E-mail Benchmark. Uit dit onderzoek komen ieder jaar belangrijke en interessante inzichten op het gebied van e-mailmarketing. Zo blijkt 2017 het jaar waarin e-mails vaker op mobiele devices geopend worden dan op desktops en is het belangrijkste doel van e-mailmarketing dit jaar het genereren van traffic naar de website.

Behalve dat mobiele opens (52,44%) het dit jaar eindelijk winnen van desktop (45,78%), is ook het click through rate op mobiele devices (54,34% van de totale opens) groter dan op desktops (45,66%). Ondanks de verschuiving van desktop naar mobiel, heeft nog niet elke organisatie een responsive website. 83% van de organisaties heeft zijn e-mails geoptimaliseerd voor mobiel en tablet. Nog vrijwel niemand (5%) houdt rekening met e-mailoptimalisatie voor smart watches.

E-mail stijgt in marketingmix

Voor ruim 73 procent van de respondenten worden e-mails in 2017 nog belangrijker dan ze al zijn. Waar vorig jaar leadgeneratie het belangrijkste doel was van e-mailmarketing, blijkt dat dit jaar maar liefst 75 procent van de respondenten het genereren van traffic naar de website belangrijk vindt. Daarop volgt het verlenen van service (71%), het stimuleren van verkoop (62%), branding (58%) en leadgeneratie (55%). Bij maar liefst 82 procent van de ondervraagden is e-mailmarketing zelfs zo belangrijk dat ze er een plan van aanpak voor schrijven, wel of niet onderdeel van het marketingplan.

Marketing automation

Een van de belangrijkste trends voor niet alleen e-mailmarketing, maar marketing in het algemeen in 2017 draaien om automatisering en data. De helft van de ondervraagden ziet marketing automation als belangrijkste uitdaging van het jaar, gevolgd door databasemanagement (37%) en conversie (35%). Daarnaast is marketing automation niet alleen de grootste uitdaging, maar ook de grootste trend. Een opvallende nog niet eerder genoemde trend in de benchmark is neuromarketing (1%). Verder worden databasegestuurde campagnes (49%) en het gebruik van big data (43%) genoemd als belangrijke trends omtrent e-mailmarketing.

Over de benchmark

De E-mail Benchmark wordt periodiek uitgevoerd door E-mail Service Provider e-Village en behandelt verschillende aspecten op e-mailmarketinggebied. De gegevens uit het onderzoek komen uit meer dan 3,5 miljard e-mails en 17.000 e-mailcampagnes. Het is hiermee de grootste e-mailbenchmark in Nederland. In totaal behandelt het onderzoek 17 verschillende branches. Hierdoor kunnen resultaten uit gelijke branches vergeleken worden, uitgesplitst naar zowel business-to-business- (B2B) als de business-to-consumer-markt (B2C).

U kunt het onderzoek hier downloaden.

Bron: E-village

Terug naar het nieuwsoverzicht

Marketing automation-partners