Een zakelijke podcast maken, wat komt daar allemaal bij kijken?

Podcasts zijn makkelijk te consumeren en te delen. Steeds meer bedrijven ontdekken de podcast daarom als het ideale medium om hun verhaal te vertellen, ook aan klanten die hen nog niet kennen. De podcast is steeds vaker onderdeel van een uitgekiende marketingstrategie. Hoewel je in theorie al genoeg hebt aan een smartphone, komt bij een professionele, zakelijke podcast wel wat meer kijken. In deze blog lees je meer over hoe je tewerk kunt gaan bij de productie en hoe je zorgt dat je wordt gehoord.

De term podcast bestaat sinds 2004, het is een samentrekking van iPod en broadcast. De ontwikkeling gaat ongekend snel. Volgens de Markteffect Podcast Monitor luistert inmiddels meer dan een kwart (28 procent) van alle Nederlanders regelmatig naar een podcast. De luistertijd is gemiddeld 65 minuten per week en wordt alleen maar meer.

Positioneer jezelf als expert

In ons land kreeg de podcast een duwtje in de rug van professionele radiomakers. Zij stelden er luisteraars mee in staat eerder uitgezonden radioprogramma’s terug te horen. Podcasts zijn er ondertussen in veel soorten en maten. De populairste vormen zijn :

  1. De solopresentatie of monoloog. Bijvoorbeeld een deskundige die iets vertelt over een ontwikkeling in zijn vakgebied.
  2. Tweegesprek of discussie. Met deskundigen die in gesprek gaan over een actueel thema.
  3. Een presentator stelt vragen aan een of meer gasten.

In een zakelijke context biedt een podcast mogelijkheden om jezelf neer te zetten als expert op jouw gebied. Maar hoe ga je nu aan de slag?

Natuurlijk heb je goede opnameapparatuur nodig, in de vorm van een laptop of desktopcomputer. Veel gebruikte software is GarageBand, Audacity, Adobe Audition en Alitu. Ook microfoons zijn onmisbaar voor goede geluidskwaliteit.

Bereid je goed voor

Maar succes staat of valt vooral bij een goede voorbereiding. Denk goed na over wat je wilt vertellen, wie je wilt bereiken en welke vorm het meest geschikt is. Misschien wil je een presentator inhuren, experts uitnodigen en een locatie regelen. Dit kost hoe dan ook tijd.

Ook het monteren van de opname, met muziek en een voice-over kan tijdrovend zijn en vraagt om skills. Daarna moet je podcast nog op je website plaatsen en uploaden naar een platform. Daar zijn er heel wat van. Je hebt iTunes maar bijvoorbeeld ook Spotify, SoundCloud en Overcast.

Promoot je podcast

Maar daarmee ben je er nog steeds niet, want je moet ook een publiek opbouwen. Je hebt niks aan een geweldige podcast als niemand luistert. Een goede manier om je opname te promoten is via social media. Volgens Podcastinsights.com zijn podcast-luisteraars daar bovenmatig actief. Via LinkedIn bijvoorbeeld kun je heel gericht met advertenties je doelgroep bereiken. Ook op organische wijze kun je je bereik vergroten. Vraag bijvoorbeeld de mensen die je interviewt om de link naar de podcast te delen. Experts hebben doorgaans een groot netwerk op social media.

Je werkt natuurlijk ook aan je bereik als je een serie maakt. Je laat dan letterlijk regelmatig van je horen. In een nieuwsbrief of een mailtje kun je bestaande klanten alvast nieuwsgierig maken naar de volgende aflevering. Op die manier past een podcast prima in een always-on strategie waarbij je ook andere vormen van content inzet om je doelgroep te informeren en inspireren. Daarmee komen we op wat je vooral nodig hebt om gehoord te worden: een goed verhaal.

Interesse om aan de slag te gaan met podcasting? Bij ContentXperience vertellen we je graag meer over de mogelijkheden! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wil je aan de slag met het produceren van een podcast voor jouw bedrijf, download dan het e-book ‘How to Start a Podcast’ door het formulier rechts in te vullen.

Lees ook: Waarom podcasting populair wordt voor de zakelijke markt

Bronnen: The Digital Dutch, Markteffect, Podcastinsights.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners