Facebook-newsfeed nu echt op de schop

Facebook gaat een grote aanpassing doen in het algoritme wat bepaalt welke berichten een gebruiker te zien krijgt. Volgens Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, wil Facebook zich in 2018 namelijk gaan focussen op beter en fijner tijdverdrijf op het sociale medium.

Afgelopen jaar leek er al een scheiding te komen tussen een tijdlijn met berichten van vrienden en familie en berichten van bedrijven. Zo drastisch is de aanpassing die Facebook dit jaar gaat doorvoeren nog niet, maar een grote invloed zal het zeker hebben.

Zuckerberg geeft in zijn Facebookpost aan dat één van de grootste feedbackpunten die Facebook de afgelopen jaren heeft ontvangen is dat zogenoemde ‘publieke content’, ofwel posts van bedrijven, merken en media, de persoonlijke tijdlijn van gebruikers bevuilen. Facebook is daarmee volgens Zuckerberg zijn hoofddoel voorbij aan het gaan: persoonlijke connecties onderhouden waar mensen blij en gelukkig van worden.

Minder publieke content, meer persoonlijke berichten

Hoe zullen we dit gaan merken? Minder publieke content, minder video en meer persoonlijke berichten en interactie. Zuckerberg geeft wel aan dat hij verwacht dat de betrokkenheid voor bepaalde bedrijven daarmee zal dalen, maar dat de tijd die gespendeerd wordt op Facebook voor de meeste gebruikers waardevoller wordt.

Het aandeel van Facebook daalde in de eerste dag na de post van Zuckerberg met maar liefst 5,5%. Veel mensen verwachten ook dat de verandering Facebook veel geld zal kosten. Toch komt de aankondiging zeker niet uit de lucht vallen. Volgens Bloomberg sluit het namelijk goed aan op de langetermijnstrategie van Facebook. Zo werden in 2017 al ‘like, share & win’-acties aangepakt en werden de eerste maatregelen getroffen om minder videocontent te promoten.

 Kansen

Door de verandering zullen veel bedrijven en marketeers creatiever moeten gaan nadenken over hoe ze hun social media gaan inzetten. Er zullen afwegingen gemaakt moeten worden in advertentiemogelijkheden en bedrijven zullen beter gebruik moeten maken van medewerkers als ‘medium’ om content te verspreiden.

Benieuwd hoe u nu al in kunt spelen op deze verandering? Download het e-book: 7 tips om employee advocacy succesvol in te zetten binnen uw organisatie door het formulier in te vullen!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Marketing automation-partners