Growth-hacking: de slimme low-budget tactiek voor snelle groei

Snel groeien door net even creatiever te zijn en verder durven te gaan dan anderen. Dat is growth-hacking. Een methode die onder meer Dropbox, Airbnb en LinkedIn groot heeft gemaakt. In deze blog lees je hoe je door out-of-the box te denken ook met een beperkt marketingbudget positief kunt opvallen bij je doelgroep.

De term growth-hacking wordt vaak geassocieerd met startups. Kleine beginnende bedrijfjes, die hun product op de kaart willen zetten maar daar niet de tijd en de middelen voor hebben. Maar de strategie werkt net zo goed voor grote, internationaal opererende bedrijven. En hoewel growth-hackers voortdurend zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de aandacht op zich te vestigen, gebruiken ze wel degelijk traditionele, beproefde methodes.

Stel een buyer persona op

Jouw boodschap vindt immers nog altijd de meeste weerklank als je inspeelt op uitdagingen waar jouw doelgroep van wakker ligt. Stel dus een buyer persona op, een profiel van jouw ideale klant. Ga hiervoor in gesprek met (potentiële) klanten: interview ze of ga interactie met ze aan via social media. Maak in je content duidelijk wat jouw onderscheidend vermogen is: wat maakt jouw product of dienst bijzonder.

Growth-hackers werken datagedreven. Ze halen inzichten uit data afkomstig uit diverse bronnen. Van webstatistieken kun je bijvoorbeeld leren waar mensen naar zoeken, waar ze op afhaken, of waar ze juist de tijd voor nemen. Zo kunnen ze content nog beter personaliseren, voor aansluiting in elke fase van de buyer journey.

Maar het begint altijd eerst met awareness creëren. Een paar voorbeelden van hacks die bedrijven succesvol op de kaart hebben gezet:

  • Airbnb stuurde in de begintijd handmatig mailtjes naar mensen die op digitaal prikbord Craigslist hun huis aanboden aan reizigers. Daarin vroegen ze of ze ook niet op de Airbnb-site wilden adverteren. Er kwam schot in toen Airbnb een tooltje bedacht om deze mailtjes geautomatiseerd te sturen. Ontvangers hoefden bovendien alleen nog maar op de knop te drukken om hun oproep door te plaatsen.
  • Hotmail maakte snel naam door elk bericht af te sluiten met ‘Get your free e-mail at hotmail’. Omdat mensen nu eenmaal dol zijn op alles wat gratis is, groeide Hotmail als kool.
  • De expansie van Dropbox kwam in een stroomversnelling toen het gebruikers vertelde dat ze gratis extra opslagruimte konden verdienen door vrienden uit te nodigen.

Vergeet offline niet

Er zijn natuurlijk ook offline methodes om je zichtbaarheid te vergroten. Je kunt je vestigen op een zichtlocatie, een evenement organiseren waarover gesproken wordt of een partnerschap aangaan met andere bedrijven, waarbij je onderling klanten doorverwijst.

Growth-hackingtactieken kun je ook als je eenmaal de aandacht hebt nog gebruiken. Om in beeld te blijven, een band aan te gaan met klanten en om herhaalaankopen te stimuleren. Het voordeel van datagedreven werken is dat je kunt meten wat het effect van je inspanningen is, zodat je kunt bijsturen als dat nodig is.

Bedenk wel dat je voor een goede uitvoering meerdere specialisten nog hebt, niet alleen marketeers maar bijvoorbeeld ook data-analisten, developers, copywriters en designers. En hou voor ogen dat growth-hacking altijd begint met een goed idee.

ContentXperience heeft alle disciplines in huis om growth-hacking tot een succes te maken. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

 

Bronnen:

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners