Het belang van typografie in je content

Een belangrijk onderdeel in ieder ontwerp is het gebruik van typografie. Welke fonts je kiest en hoe je deze gebruikt, is van grote invloed op je ontwerp. Typografie bouwt immers mee aan de merkidentiteit van je organisatie en creëert herkenning voor je klanten. In deze blog laten we je kennis maken met een aantal basisbeginselen van typografie. Wat is typografie en waar kun je rekening mee houden in het gebruik ervan?

Een paar termen uitgelegd

Als we het over typografie hebben, hoor je vaak verschillende termen vallen. Fonts, font family, Serif of Sans Serif. Typografie wordt door de ISO-standaard omschreven als: “Het proces van ontwerpen, specificeren, samenstellen, afdrukken of anderszins werken met lettertypen door middel van analoge en/of digitale technologieën.” Bij typografie gaat het dus eigenlijk over het complete set aan symbolen, cijfers en karakters die we gebruiken om de tekst vorm te geven (bron: www.iso.org).

Serif vs. Sans Serif

Kies je voor een font, dan zijn er keuzes te maken voor bijvoorbeeld een Serif of een Sans Serif. Een Serif is een lettertype met een voet. De voordelen hiervan zijn dat deze vaak makkelijker te lezen zijn in lang, geprint werk zoals boeken of kranten. Dit komt omdat de ‘voetjes’ van dit font elkaar bijna raken en ons brein dat snel vertaalt naar herkenbare woorden. Bekende voorbeelden van Serif-fonts die bijna iedereen wel wat zegt, zijn Times New Roman, Georgia en Garamond.

Sans Serif betekent dat er geen voet aan de letter zit, deze fonts worden veelgebruikt voor blogposts en online documenten. Voorbeelden van Sans Serif zijn Arial, Verdana en Futura.

Tegenwoordig is het de trend om ook Serif-fonts te gebruiken voor online. Wees uiteindelijk dus vooral creatief en speel met de fonts om erachter te komen wat voor jouw organisatie werkt.

Ik heb een font, what’s next?

Het font is er, vervolgens is het nog de vraag hoe je deze gaat gebruiken. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het inzetten van een font.

  1. Logisch, maar zeker niet onbelangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden, is de font size. Varieer in de grootte van het font, de teksten moeten online en op print vooral goed te lezen zijn voor je doelgroep. Een kleine, schuine kop kan bijvoorbeeld al gauw wegvallen. Ook afwisselen met quotes tussen de teksten door, kan de tekst breken, speelser maken en de leesbaarheid vergroten.
  2. De witruime tussen twee regels tekst in noemen we de leading. Door deze te vergroten kan je tekst meer lucht krijgen waardoor deze prettiger te lezen kan zijn.
  3. Bij de kerning gaat het om de witruimte tussen twee letters in. Deze kun je iets verder uit elkaar zetten, of juist wat dichter bij elkaar plaatsen.
  4. De tracking is de ruimte tussen de woorden. Dit is bepalend voor de dichtheid van de tekst en kan worden gebruikt om de tekst mooier uit te laten komen met de uitlijning van het document, een alinea of wanneer je gebruik maakt van kolommen.

Tot slot nog enkele nuttige tips om je typografie helemaal te finetunen:

  • Gebruik bij voorkeur niet meer dan twee verschillende fonts, maar wissel af met font style, bijvoorbeeld een light-variant, regular of (semi)bold.
  • Gebruik een grid voor het uitlijnen van je teksten. Dit maakt je design overzichtelijk en geeft rust. Lijn je tekst bijvoorbeeld uit met de afbeeldingen op je pagina.
    Maak een duidelijk onderscheid in hiërarchie. Gebruik een titel, tussenkoppen en bodytekst.

Uiteindelijk is het natuurlijk de kunst om met al deze aspecten creatief om te gaan en een goede balans te zoeken die past bij jouw merk en wat je wilt uitstralen.

Toe aan een verfrissing van je huisstijl of een nieuwe typografie? Neem dan gerust contact met ons op!

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners