Het nieuwe normaal: webinars

Sinds we elkaar niet meer fysiek ontmoeten tijdens deze coronacrisis, zijn we genoodzaakt om pitches, bedrijfspresentaties en tenders op een andere manier uit te voeren. Nu alles digitaal is, kijken we naar ‘het nieuwe normaal’ om ook groepen potentiële klanten te bereiken en nieuwe contacten op te bouwen.

In no time zijn we allemaal gewend geraakt aan videobellen, thuiswerken en geen fysieke afspraken. Hoe kunnen we onze producten en diensten blijven aanbieden? De snel gevonden oplossing: webinars. Maar kunnen we door de bomen het bos nog wel zien? En als iedereen webinars geeft, wat maakt jouw webinar dan nog waardevol? In deze blog drie tips om het net even anders te doen.

Tip 1: Maak je webinar samen

Betrek je doelgroep bij de totstandkoming van je webinar. Waarover willen zij een webinar bijwonen? Wat raakt hen? En wat vinden zij van het onderwerp dat jij graag wilt gebruiken? Waar willen ze meer over weten? Vraag dit aan je collega’s en aan enkele zakenrelaties. Belangrijk ook: doe een dry-run. Laat twee collega’s en twee zakenrelaties meekijken met het ‘droog oefenen’. Wat missen ze? Met welke boodschap kun je de doelgroep beter bereiken. Vraag tijdens de dry-run ook wat volgens de luisteraars een goede call-to-action is om mee af te sluiten. Veel doorvragen dus. Dat is de voorbereiding. Een onderwerp dat er niet toe doet, kost je alleen maar veel tijd en levert weinig tot niets op.

Tip 2: Voer vooraf een wervingscampagne

Veel webinars worden op dezelfde manier gepromoot: een interessante titel en een uitnodiging naar bestaande relaties via LinkedIn en e-mail. Het belangrijkste doel is het werven van waardevolle deelnemers. Gebruik bewegend beeld om deelnemers te werven en maak het persoonlijk. Laat je interviewen in korte sessies van een minuut en deel dit in een reeks van drie tot zes korte berichten met een call-to-action om in te schrijven. En deel het niet alleen op je eigen kanaal, maar gebruik ook de website en social media van jouw organisatie. Misschien kun je ook een paar honderd euro besteden voor extra promotie aan je wensdoelgroep (bijvoorbeeld account-based op LinkedIn). Maak in ieder geval een degelijke mini-wervingscampagne en start deze tenminste vier weken van tevoren. Je eigen campagne maakt het persoonlijker en meer onderscheidend.

Tip 3: Maak achteraf een contentcampagne

Maak meer content dan je webinar alleen. Uiteraard neem je het webinar op. Zo kun je er een samenvatting van monteren en integraal aanbieden op een landing page van jouw organisatie. Schrijf ook twee blogs over jouw onderwerp en richt een kleine campagneflow in. Maak tot slot snippets uit je webinar om daar promo-uitingen van te maken voor LinkedIn met een link naar de website van jullie bedrijf waar de verkorte versie van het webinar terug te kijken is. Je kunt er natuurlijk ook een formulier achter hangen. Dan kun je de kijkers van jouw webinar ook opvolgen.

Kortom, vanwege de coronacrisis ontstaat een nieuw normaal met een enorme groei van het aantal webinars. Met bovenstaande tips heb ik je een beetje geprobeerd te helpen om jouw webinar juist niet normaal te gaan ontwikkelen. Door het net even anders te doen, krijg je vast meer aandacht: pak jouw webinar dus campagnematig aan. Zowel vooraf, om actief deelnemers te werven, als achteraf, om met een inhoudelijke campagne een doelgroep langer vast te houden en te beïnvloeden.

Wil je meer weten en lezen waar je bij de organisatie van een webinar allemaal aan moet denken? Bekijk dan even onze checklist op https://contentxperience.nl/online-events.

Heb je een specifieke wens of probleem aangaande een webinar en wil je even sparren over een creatieve oplossing? Bel of e-mail mij dan via frank@contentxperience.nl of 06-14147663.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners