Hoe fonts ons handelen beïnvloeden

Wanneer u content tegenkomt, zult u waarschijnlijk niet gelijk op de typografie letten. U let eerder op leesbaarheid of structuur. Desondanks beïnvloeden fonts ons handelen. Wanneer u als lezer niet door een tekst heen kunt komen, komt het besef pas dat een goed font wel degelijk van belang is. Vraag uzelf af: wat is van groter belang? Een tekst met een font dat goed leesbaar is, of een font met een persoonlijke touch die minder goed leesbaar is?

Met het font dat u gebruikt, creëert u een bepaalde uitstraling en gevoel voor een merk dat uw doelgroep moet aantrekken. Goede voorbeelden hiervan zijn het logo van Ikea en van Rolex. Het logo van Ikea is een stevig groot font waardoor het geassocieerd wordt met iets wat niet kapot gaat. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om hier producten aan te schaffen, aangezien dit wordt gezien als een goed, degelijk product. Dit is dus een onbewuste waarneming die een link legt met de uitstraling. Het andere voorbeeld, Rolex, maakt juist gebruik van schreefletters. Dit geeft een klassiek, stijlvolle en tevens dure uitstraling, precies waar Rolex naar streeft.

Schreef of schreefloos
Rolex maakt gebruik van schreefletters. Schreefletters wil zeggen dat er zowel horizontaal als verticaal kleine streepjes aan de ‘stokken’ en de ‘staarten’ zitten, zoals bij het font ‘Times’. Dit font wordt veel gebruikt in kranten en boeken, omdat het erg fijn is om op papier te lezen. Door schreefletters is er een grotere vormvariatie binnen de letters, wat het onderscheidend en sneller herkenbaar maakt.

schreef

 

 

Een schreefloos lettertype, zoals ‘Verdana’ is een font zonder deze ‘stokken’ en ‘staarten’. Dit zijn fonts die vaak worden gebruikt op het web. Deze fonts hebben een moderne en tijdloze uitstraling en hebben altijd een constante dikte, in tegenstelling tot schreefletters.

schreefloos

 

 

Hoe kunt u de leesbaarheid van uw content verbeteren?
Wanneer u goed vormgegeven en visueel aantrekkelijke content wilt creëren, kan dat eenvoudig door een aantal punten te verbeteren.

Het is belangrijk om eerst goed te kijken naar de content. Wanneer u een grote hoeveelheid content heeft, is het handig om dit goed in te delen zodat het aantrekkelijk blijft om te lezen. Een gemiddeld volwassen persoon leest zo’n 200 à 250 woorden per minuut. Dit geeft een inschatting voor de hoeveelheid tekst. Is dit lang? Probeer de tekst dan goed te verdelen in alinea’s, gebruik te maken van tussenkoppen en zorg voor een goede interlinie. Dit maakt dat het voor de lezer makkelijker om de tekst te scannen en te beoordelen of de tekst interessant is.

Het is belangrijk is om voldoende witruimte om de tekst te hebben. Dit geeft voor de lezer een goed contrast tussen de tekst en de achtergrond. Het maakt de tekst makkelijk leesbaar en zorgt meteen voor een duidelijke structuur. Let dus goed op de afstand tussen de letters en de regels.

Tevens werkt het vaak goed om met kolommen te werken. Wanneer een zin maar 8 à 12 woorden bevat, valt het oog sneller op de volgende regel en geeft dit meer steekwoorden om te door heen te scannen. Tevens is het belangrijk om een duidelijk hiërarchie te creëren. Kies een tekstgrootte en font die bij uw bedrijf past, en maak gebruik van verschillende lettersoorten (light, regular, bold, cursief) om bijvoorbeeld belangrijke elementen, titels en inleidingen in de tekst uit te lichten.

Welk font sluit nou het best bij u aan? Dit kunt u het best bepalen door middel van een aantal vragen: Welk gevoel wil ik oproepen? Wat wil ik uitstralen? Is het van belang om persoonlijk te ogen? Hoe presenteert mijn concurrent zich? Door dit soort vragen te stellen kom u zo snel mogelijk tot een gepaste keuze.

Wilt u weten hoe u deze en andere tips kunt toepassen op het schrijven van de perfecte blog? Download de whitepaper: “Tips voor een perfecte blog” door het formulier hiernaast in te vullen!

Bronnen: www.frankwatching.com, www.twistontwerp.nl, www.blauwenacht.nl, www.netvlies.nl, www.vrijdagonline.nl, www.usabilityweb.nl, www.grabaweb.nl, www.ikea.com, www.rolex.com

Terug naar het blogoverzicht

Tags:

Marketing automation-partners