Hoe ga ik om met mijn marketing dashboards-vermoeidheid?
Ben je werkzaam als marketeer? Dan herken je het volgende probleem waarschijnlijk wel: je ziet door de dashboards het bos niet meer. Hoeveel dashboards kan een mens aan? Ze zorgen weliswaar dat je de informatie krijgt die je nodig hebt, maar waarom moet het allemaal zo ingewikkeld zijn? En waarom duurt het zo lang voordat je uniforme inzichten en resultaten krijgt? Ik worstelde hier veelvuldig mee in de verschillende marketingrollen die ik de afgelopen vijftien jaar uitoefende. De diagnose? Marketing dashboards-vermoeidheid.
De oorzaak: verzamelwoede met marketingtools
De laatste jaren kreeg ik van elke marketingtool of elk advertentieprogramma wel een aparte link naar een dashboard. Voor het ‘gemakkelijk kunnen inzien’ van die belangrijke getallen. Super klantvriendelijk natuurlijk… Maar ondertussen verzamelde ik dashboards alsof het postzegels waren. Eentje voor LinkedIn, Google AdWords, voor de e-mailcampagnes, voor Facebook, Google Analytics en onze eigen website. Bovendien had ik van elk straatwerfbureau een aparte login met de resultaten, hadden de verschillende callcenters allemaal een eigen dashboard voor me en maakten we daarnaast natuurlijk gebruik van een aantal zelfontwikkelde tools.
De symptomen: een gebrek aan consistentie en switchen van leverancier
Als marketingmanager opereerde ik als onderdeel van een geheel. Ook mijn collega’s op andere afdelingen waren besmet met interface-vermoeidheid. Bij online hadden ze andere tools dan wij en ook data-analyse gebruikte wéér andere dashboards. Ik merkte dat ik in ieder geval niet alleen stond in mijn moeheid. Voor sommige rapportages keken we naar elkaars dashboards; gevalletje appels met peren natuurlijk. En tot overmaat van ramp wisselden we af en toe van leverancier of werden dashboards van bestaande leveranciers vernieuwd.
De (on)macht der vergelijking
De aard van het probleem valt kort samen te vatten: met zo’n breed scala aan oplossingen kijk je elke keer weer op een andere manier naar cijfers. De cijfers worden op deze manier onvergelijkbaar. Zonder consistentie, koppeling en eenduidige rapportages van je data is het lastig om een goede analyse te maken van je resultaten. En, nog belangrijker: welke conclusies je uiteindelijk aan de analyses kan of móet verbinden. Wat moet je doen om de resultaten te verbeteren?
Wanneer een directeur vroeg hoe een campagne liep, moest ik alle afzonderlijke dashboards afstruinen op zoek naar een compleet beeld van de resultaten. Mijn eindrapportage wisselde dan ook nog eens van vorm. Soms werden de resultaten in een PowerPoint gegoten, soms op een kladblok gekriebeld en soms zelfs uit het hoofd opgedreund. Ik wist dat mijn collega-marketeers dezelfde weg aan het bewandelen waren. Maar waarom gingen we dan niet op zoek naar een remedie?
Het medicijn: koppel je marketingdata
Waarom lukte het ons dan niet om deze koppeling snel en eenvoudig te maken? We waren bang dat het te duur was. En wellicht was het de onwetendheid. Inmiddels weet ik dat het bundelen van data geen levensbedreigende ingreep is; wel een levensveranderende ingreep. Het koppelen van data is niet moeilijk en hoeft niet kostbaar te zijn. Wat levert het je op? Zeeën van tijd en bovenal: heldere inzichten in je data op basis waarvan je meteen de vinger op de zere plek kunt leggen. Wist ik dat vijftien jaar geleden maar. Dat had me een hoop gekwakkel met dashboards-vermoeidheid kunnen schelen én ik had mijn marketingstrategie beter kunnen optimaliseren.
Wil je ook je marketing dashboards-vermoeidheid inwisselen voor energieke inzichten in je data? Onze partners van IKUU weten raad! IKUU is onderdeel van ContentXperience en gespecialiseerd in marketing analytics. Interesse? Neem hier vrijblijvend contact op voor een adviesgesprek.
Terug naar het blogoverzicht