Hoe kunt u technieken uit neuromarketing gebruiken om leads te genereren?

“Schrijf goede content om leads te genereren!” is iets wat we meerdere keren per dag kunnen lezen op een marketingwebsite of op social media. Bijna iedere communicatiespecialist weet dat dit de juiste route is naar het genereren van leads, maar hoe breed is het begrip leadgeneratie eigenlijk? Wat is dan daadwerkelijk aantrekkelijke content en wat zijn typische kenmerken van content die tot conversie leiden? Op basis van kenmerken uit neuromarketing komt echt effectieve content tot stand. 

Vormen van aantrekkelijke content

Content komt echt in alle vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan een blog of advertentietekst. Maar bedrijven kunnen er ook voor kiezen om hun tekst in een 3D-animatie te laten spreken. Volgens inbound marketing is het belangrijk om leads te generen door middel van het invullen van  formulieren. Daarom hebben we het in dit geval over downloadbare content. Denk hierbij aan de e-books, whitepapers, maar misschien ook wel een dynamische infographic.

Zoals genoemd zijn er genoeg vormen van content te bedenken, maar wat zijn nu de meest effectieve vormen? Uit onderzoek blijkt dat de meest effectieve vormen van content voor B2B zijn:

  • Video’s
  • Webinars
  • Case studies
  • Blogs

Dit zijn de meest populaire vormen van content. Maar wat niet vergeten mag worden is dat het bovenal belangrijk is dat deze vorm van content wel aansluit op uw doelgroep en het doel van de tekst. Lees hier meer over het belang en het bepalen van uw doelgroep.

Kenmerken voor een hogere conversie

Niet alleen de vorm van content is van belang voor het genereren van leads, maar ook kennis vanuit neuromarketing kan helpen bij het creëren van echt converterende content. Wat is neuromarketing?

“Neuromarketing is een techniek die onderzoekt hoe de hersenen reageren op stimuli middels neurowetenschappelijke techniek.”

In het kader van deze blog hebben we het over schrijfwijze of plaatsing van afbeeldingen, die de hersenen kunnen stimuleren tot het doen van een bepaalde actie. U wilt mensen overtuigen om een bepaalde actie te verrichten. Een model dat hierbij kan helpen is ‘De Persuasion Slide’ van neuromarketeer Roger Dooley.

The Persuasion Slide bestaat uit vier stappen, die ieder waardevol kunnen bijdragen aan de juiste schrijfwijze van uw content:

1. Nudge

Met Nudge wordt bedoeld dat u de potentiële lead een duwtje in de rug geeft. Dit kan bijvoorbeeld door een aanwezige call-to-action bij uw content te plaatsen. Het is wel van belang dat deze call-to-action zo simpel mogelijk wordt voorgelegd, om de drempel tot conversie zo veel mogelijk te verlagen.

2. Gravity

Met Gravity wordt bedoeld dat u uw potentiële lead op een aantrekkelijke manier naar uw website probeert te lokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inspelen op de pijnpunten van uw doelgroep volgens inboundmarketing-technieken. Ook bij deze stap is het belangrijk om de content kort en duidelijk te formuleren.

3. Angle

Angle staat voor de bezoeker of potentiële lead die halverwege stopt. Door ‘bewuste motivatoren’ in te zetten, kan deze persoon in kwestie weer getriggerd worden. Bijvoorbeeld door bewijskracht of sympathie te tonen in de content. Dit worden ook wel ‘onbewuste motivatoren’ genoemd. Door bijvoorbeeld een referentiecase bij uw blog te plaatsen, bouwt u op een onbewuste manier voor uw lezer betrouwbaarheid in.

4. Friction

Friction is de stap u wilt tegengaan. Een echt struikelblok is die ervoor zorgt dat uw potentiële lead in deze stap terecht komt, is door zeer waardevolle informatie voor een minder belangrijk contentstuk te vragen. Denk hierbij aan een telefoonnummer van een bezoeker, in ruil voor een simpele infographic.

Met deze punten bent u in staat om gerichter content te schrijven, die volgens neuromarketingregels sturen op meer conversies.

Zijn uw schrijftechnieken na het lezen van deze blog verbeterd, maar wilt u graag weten hoe uw content het beste kunt organiseren? Download dan ons e-book ‘Hoe creëert u een sterk contentplatform voor uw organisatie?’ door het bijgevoegde formulier in te vullen.

Bronnen: Frankwatching, Ligsz, Emerce, Marketingfacts

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners