Hoe leg je de basis voor een effectieve contentmarketing-campagne?

Contentmarketing werkt. Het is een bewezen effectieve methode om awareness te creëren, je doelgroep te informeren en leads te genereren. Maar trusted advisor word je niet zomaar, daar heb je een goed plan voor nodig. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten als je succesvol wilt zijn.

Aan de basis van goede contentmarketing staat – hoe kan het ook anders – goede content. Het is belangrijk om niet je merk te pushen, maar om informatie te brengen waar je doelgroep echt in geïnteresseerd is. Liefst kom je met een herkenbare uitdaging en draag je daar de oplossing voor aan.

Begin met waarom?

Maar voor je begint, is het goed om je af te vragen wat je precies wilt bereiken. Waarom voer je deze campagne? Wil je meer naamsbekendheid, meer traffic naar je website, meer leads genereren? Zonder goed plan kan een campagne mislukken, wat natuurlijk zonde is van je marketingbudget.

Ken je doelgroep

Ook is het belangrijk om je doelgroep te kennen. Om je boodschap daar zo effectief mogelijk op af te stemmen, moet je deze heel specifiek kunnen omschrijven. Liefst als één persoon: de buyer persona. Je kunt daar onderzoek naar doen, evenals naar alle stappen die deze potentiële koper zet voor hij tot actie overgaat. Zo kun je hem in elke fase heel gericht bedienen en spreek je hem aan met de juiste tone of voice. Door veel gebruikte zoektermen in je tekst te verwerken (SEO-optimalisatie) zorg je ervoor dat je content goed vindbaar is.

Creëer een contentplatform

Wat niet mag ontbreken, is een platform waarop je content verzamelt en aanbiedt. Denk goed na over welke informatie je gratis aanbiedt en welke als download. Met een interessant e-book of referentieverhaal verleid je lezers om contactgegevens achter te laten.

Je kunt traffic naar je platform stimuleren door een mailing de deur uit te doen, door social media in te zetten en door te adverteren.

Werk aan duurzame relaties

Als de aandacht eenmaal is getrokken, wordt nog wel eens vergeten om deze vast te houden. Door contact te houden, maak je van leads enthousiaste fans en ontstaan langdurige relaties. Door je platform regelmatig te verversen met nieuwe video’s, animaties, blogs en whitepapers hebben bezoekers reden om nog eens terug te komen.

Meten is weten

Met een goede contentplanning houd je de stroom op gang. Door gebruik van analytics kun je voortdurend in de gaten houden hoe je content scoort en of je campagne misschien moet worden bijgesteld. Overigens geeft het Content Marketing Institute aan dat hoe succesvol campagnes vaak ook zijn in de zin van ROI, je de behoeftes van de doelgroep altijd voorop moet stellen. Op die manier blijf je relevant en geloofwaardig en bouw je aan een lange termijn relatie. Het advies van CMI: ‘stap af van de gedachte dat investeren in contentmarketing alleen de moeite waard is als het leads en businesskansen oplevert. Zie het vooral als methode om je doelgroep versteld te doen staan.’

Wil je een stappenplan voor de creatie van uw contentmarketing-campagne? Exact weten waaraan jouw content moet voldoen, welke content je wanneer inzet en via welke media je kunt zorgen voor traffic of concrete leads? Download de whitepaper ‘In 5 stappen naar een succesvolle contentmarketing-campagne’ en bekijk ook eens deze uitleganimatie:

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners