Hoe zet ik mijn online marketingactiviteiten om in concrete resultaten?

Online marketing is een prachtig vak, maar u doet uw werk natuurlijk niet alleen voor de lol. Wat u immers wilt bereiken is het genereren van kwalitatieve leads en nieuwe klanten. Werpen uw online marketingactiviteiten dan ook daadwerkelijk de gewenste vruchten af? Uit onderzoek van het Content Marketing Institute blijkt dat slechts 30% van de B2B-marketeers het idee heeft dat ze hun online marketingtools effectief inzetten. Er valt dus nog winst te behalen in het boeken van concrete resultaten. Hoe zorgt u nu dat uw marketingactiviteiten niet voor niets zijn geweest?

Genereert u likes of leads?

Marketeers maken tegenwoordig gebruik van een breed scala aan kanalen om hun publiek te bereiken, met diverse vormen van content. Er zijn voldoende tools aanwezig om succesvolle campagnes te realiseren. Genereert u een groot aantal bezoekers op uw website, en oogst u veel likes en volgers op uw sociale mediakanalen? Dan is dat een teken dat u op de goede weg bent. Maar dit betreft slechts de eerste stap: u heeft hier dan namelijk nog geen concrete resultaten mee geboekt. Belangstelling voor uw online activiteiten, in welke vorm dan ook, is mooi meegenomen. Maar het uiteindelijke doel is het omzetten van deze aandacht in nieuwe klanten. Om dit te kunnen doen, is het van belang om de aandacht van uw potentiële klanten te beschouwen als gegenereerde leads.

Het abc van leadgeneratie

Een lead is iemand die interesse toont in uw product of dienst door het downloaden van bepaalde content die u als organisatie beschikbaar stelt.. Leadgeneratie is dus het proces waarbij u de aandacht van uw doelgroep trekt voor een bepaald product of een dienst. U probeert deze leads te verleiden tot het achterlaten van hun gegevens, in ruil voor relevante informatie. Dit kan bijvoorbeeld een blog of een whitepaper zijn over de uitdagingen die spelen in het werkveld van deze klant. Doordat de klant zijn of haar gegevens achterlaat, kun u deze in het oog houden en steeds weer ‘voeden’ met nieuwe aanvullende content: het zogenaamde lead nurturing.

Van sluimerende interesse tot kwalitatieve leads: lead nurturing en lead qualification

De meeste leads die voor het eerst content via uw website downloaden, zullen niet meteen klaar zijn voor een salesgesprek. Daarom is het verstandig om deze klant stapsgewijs meer informatie aan te bieden. Dit steeds weer aanreiken van aanvullende, relevante informatie heet lead nurturing. Zo begeleidt u deze klant steeds verder in een flow van informatie, totdat deze klaar is voor een salesgesprek. Om te bepalen of leads genoeg ‘genurtured’ zijn om dit gesprek te voeren, schaalt u deze in door middel van lead scoring . Hierbij wordt gebruik gemaakt van een systeem waarin punten toegekend worden aan de lead. Op basis van het aantal verzamelde punten wordt duidelijk of uw lead klaar is om over te worden gedragen aan de salesafdeling.

Wilt u meer weten over leadgeneratie, zodat u écht alles uit uw online marketingactiviteiten haalt? En wilt u leren hoe lead nurturing en lead scoring precies in zijn werk gaan? Download dan nu het e-book Leadgeneratie, de basics. Zes manieren om kwalitatieve B2B-leads te genereren.

Bron: Content Marketing Institute

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners