Infographics: zoveel meer dan een geïllustreerde factsheet

Opvallen bij je doelgroep? Probeer het eens met een infographic. De kans dat die wordt gelezen is dertig keer groter dan wanneer je alleen maar tekst gebruikt. Een infographic wordt vaker geliked en gedeeld op social media én kan de bezoekcijfers van je website een flinke boost geven. Toch zijn veel infographics weinig meer dan een grafische verbeelding van cijfers, een factsheet. In deze blog laten we zien dat er verrassend veel meer mogelijk is.

Een infographic is van oudsher een vorm van datavisualisatie. Een van de vroegste voorbeelden is de cholerakaart uit 1854 van John Snow. In een tijd dat er nog weinig kennis was over de verspreiding van de ziekte, gaf hij het aantal besmette personen weer op een kaart. Het was duidelijk te zien: de meesten woonden vlakbij een waterpomp.

Infographics… staan in de content top 5
Sindsdien hebben infographics een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het principe staat nog wel overeind en dat is een mooi verbeeld in deze infographic. In 2022 staan infographics in de top 5 van meest gebruikte contentvormen binnen inbound marketing. Er zijn al een paar redenen genoemd die de populariteit van infographics verklaren maar er zijn er meer:

  • Visuele content blijft beter hangen omdat ons brein beeld oneindig veel sneller verwerkt dan tekst.
  • Infographics vergroten je vindbaarheid in Google enorm (SEO), vooral als je linkjes en bewegende elementen toevoegt die voor interactie zorgen.

…zijn effectief
Niet voor niets noemt in onderzoek van HubSpot 56 procent van alle marketeers infographics als meest effectieve vorm van content. Meer overtuigende cijfers vind je in deze infographic.

…trekken de aandacht en houden die vast
Laatstgenoemde infographic laat direct iets zien van wat er allemaal mogelijk is. Dat je erdoor kunt scrollen verhoogt bijvoorbeeld de aantrekkingskracht al sterk, je kunt in je eigen tempo de informatie tot je nemen of scannend lezen. Helemaal onderin vind je nog een aardige gadget: een timer die aangeeft hoe lang je al kijkt en hoe effectief de infographic dus is in het vasthouden van je aandacht.

…zijn licht verteerbaar
Hoe innovatief ook in vorm, dit voorbeeld heeft nog altijd veel weg van een factsheet. Dat komt mede door de verticale opmaak. Een stap verder gaat deze (horizontale) infographic van National Geographic. In dit geval scrol je langs de skyline van Manhattan. Daarin zijn nieuw te bouwen wolkenkrabbers geprojecteerd. Ga je er met je cursor op staan, dan popt er informatie op over de plannen. Hapklare brokken, die heel wat lichter verteerbaar zijn dan wanneer al die informatie in een lange lap tekst was gestopt.

Een ander aansprekend voorbeeld van hoe je beeld en tekst kunt integreren tot een infographic komt uit de Volkskrant. Ook nu kun je weer scrollen en popt er af en toe een venster op. Daarin staat kort iets over wat de Duitse nationale keeper Manuel Neuer speciaal maakt.

…zijn vaak sterk door eenvoud
Soms heb je trouwens heel weinig woorden nodig. Zo maakt dit beeld in één oogopslag eenvoudig duidelijk dat er minder water op aarde is dan je denkt.

Aan de meeste voorbeelden zie je dat er veel research aan vooraf gaat. Getallen, feitjes en tips doen het altijd goed. Maar een infographic komt pas echt tot leven als je er een verhaal mee vertelt. Een valkuil is dat je een infographic te vol propt. Je boodschap komt beter over als je het helder en overzichtelijk houdt. Je kunt voor verdere uitleg altijd doorverwijzen naar een blog, whitepaper of e-book. Je kunt een infographic dus ook prima gebruiken als ‘lekkermaker’ om je campagne mee af te trappen.

Wil je meer weten over hoe je een goede infographic maakt, lees dan ook deze blog. Heb je behoefte aan meer inspiratie? Hier vind je elke dag een nieuw voorbeeld.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van infographics of hoe infographics passen in de buyer journey? Download dan het e-book ‘Content in de buyer journey’ door het formulier hiernaast in te vullen of neem contact met ons op!

 

 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners