Is user generated content al onderdeel van jouw contentstrategie?

Contentstrategie is niet meer weg te denken bij bedrijven anno 2019. Welke middelen gaan we inzetten, welke content wil de doelgroep zien en hoe brengen we deze content effectief over? Bij contentstrategie kun je niet alleen denken aan het inzetten van influencers en videocontent, ook is er een discussie ontstaan over User Generated Content: is het effectief of gevaarlijk om dit in te zetten?

Wat is User Generated Content?

Voor velen is het vaak nog onduidelijk: wat is contentstrategie? Vaak wordt dit verward met contentmarketing. In een contentstrategie leg je strategische keuzes vast die je door middel van contentmarketing uitvoert. Het begint dus allemaal bij de contentstrategie. Wat is dan User Generated Content (USG)? USG is content die door onafhankelijke en subjectieve gebruikers van merken gemaakt wordt. Voor een merk of bedrijf is deze content dus niet te managen of te controleren. Betekent dit dat het inzetten van USG een gevaar is voor je branding als bedrijf?

De voordelen van User Generated Content

USG kan erg effectief zijn om in je contentstrategie terug te laten komen. Bijvoorbeeld om gebruikers lang op je website te laten navigeren, of om het aantal bekeken pagina’s te vergroten. Interactie zorgt er namelijk voor dat de tijd die mensen op je website spenderen, toeneemt. Ook is USG nuttig voor SEO: het biedt unieke content en commentaren van klanten bevatten vaak zoekwoorden die goed zijn voor je Google-ranking als bedrijf.

Door USG te gebruiken als bedrijf, verhoog je de geloofwaardigheid van jouw uitspraken. Zelf kun je natuurlijk positieve content schrijven over je merk of bedrijf, maar wanneer jouw klanten dit doen, is dit stukken geloofwaardiger. Hoe meer klanten over je bedrijf of merk schrijven, en hoe meer er dus over je gepraat wordt, hoe geloofwaardiger het bedrijf is. Dit klinkt natuurlijk goed, maar het betekent natuurlijk niet dat klanten altijd positief over je bedrijf of merk zullen schrijven. Wat als er negatief over je bedrijf of merk wordt geschreven? Vooral online loop je dit risico.

Is dit erg? In ieder bedrijf of merk gebeurt het wel eens dat mensen negatief over je schrijven. Voor een bedrijf is het belangrijk om dit niet te negeren, maar de discussie aan te gaan. Als we bijvoorbeeld kijken naar Coolblue; daar worden negatieve berichten vaak op een grappige manier beantwoord en wordt er vaak een passende oplossing geboden. Met de juiste interactie kun je negatieve reacties dus ook in je voordeel laten werken.

Aan de Universiteit van Amsterdam is onderzoek gedaan naar de rol van verschillende soorten websites in het keuzeproces van consumenten. Hierin werd ontdekt dat mensen die zich online oriënteren op mogelijke aankopen, vooral twee soorten websites bezoeken: websites met Marketeer Generated Content (MGC) en websites met User Generated Content (UGC). Ook hiermee wordt bewezen dat UGC geen gevaar hoeft te zijn voor een bedrijf; in de meeste gevallen leidt het zelfs tot meer sales. Ook al wordt er negatief over je geschreven: negatieve aandacht is ook aandacht en met een goed webcare-team pakt dit in de meeste gevallen heel goed uit!

De nadelen van User Generated Content

UGC kent natuurlijk niet alleen maar voordelen. Behalve dat het irritaties kan opwekken bij mensen, kan het riskant zijn voor bedrijven wanneer ze of niet goed reageren op negatieve berichtgeving, of helemaal niet reageren. Daarnaast kost het ook nog eens geld om socialmedia-analisten en community managers in te huren.

Ben jij benieuwd of user generated content iets is binnen de contentstrategie van jouw bedrijf, of wil je er meer over weten? Onze contentspecialisten staan graag voor je klaar! Neem hier gerust contact op!

Bronnen:

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners