Is uw corporate website effectief? Maak gebruik van user flows

Een goede, mooie en effectieve corporate website. Hoe begin jr met het nadenken over een nieuwe website of het verbeteren van jouw huidige website? Belangrijk: begin niet met brainstormen over hoe jouw website mooier wordt, of met ingewikkelde functionaliteitseisen, maar start met jouw bezoekers in gedachten.

Uiteraard is een professionele en moderne uitstraling van belang en zullen complimenten over een mooie website je makkelijk kunnen verleiden tot de conclusie dat een website goed werkt. Maar levert de website ook nieuwe klanten op? Hoe zorg je dat jouw paginabezoek omgezet wordt in conversie: een concrete actie van de bezoeker? Stel heldere doelen en neem de user flow van jouw potentiële klanten in gedachten. Hoe je dat vervolgens vertaalt naar een ontwerp voor jouw website? Volg onderstaand stappenplan.

1. Doelen stellen voor jouw organisatie. Is er een helder doel en leiden de call-to-actions en verschillende niveaus van jouw website naar dit doel?

Stel als doel voor jouw website niet het creëren van een ‘mooie website’, maar denk aan de klanten die je naar een conversie wilt leiden en bedenk in welke stadia deze klanten zich bevinden. Tot welke conversie wil je de klant verleiden? In welke fase(s) wil je de klant bereiken? Is dat bijvoorbeeld wanneer de klant al weet wat hij nodig heeft en zich aan het oriënteren is tussen de verschillende aanbieders van een bepaald product? Of is dat wanneer de klant slechts een behoefte voelt en op zoek is naar een product die daaraan voldoet? Of beiden?

2. Doelen bepalen van jouw bezoekers. Met welke vragen komt jouw klant mogelijk op jouw website terecht?

Komt jouw klant voornamelijk binnen op jouw website met de vraag: welke aanbieder moet ik kiezen voor mijn gewenste product? Dan is het van belang dat jouw website direct navigeert naar de voordelen van jouw bedrijf en jouw product. Denk aan een menuknop of header die deze vraag bevat. Is jouw klant vooral nog op zoek naar welk product er past bij zijn behoeftes? Dan zal je de klant in eerste instantie willen aanspreken met een probleem of situatie die via de navigatie uiteindelijk leidt tot ‘oplossingen’.

3. Breng de user flows in kaart

Door user flow-design in te zetten breng je de activiteiten van jouw bezoeker in beeld vanaf de eerste tot de laatste actie. Dit begint hoofdzakelijk met een landingspagina en eindigt met een conversie. Let op! Bezoekers kunnen ook direct via content of via een andere pagina binnenkomen op jouw website. De landingspagina hoeft dus niet de eerste stap te zijn voor jouw bezoeker. Stel vervolgens vanuit iedere mogelijke binnenkomst de vraag: welke stappen zet jouw gewenste klant tussen binnenkomst en conversie?

4. Koppel design en functionaliteiten aan deze user flows

Als er inzicht is in de user flows, kun je aan de verschillende stappen designopties en functionaliteiten koppelen. Dit is pas het moment waarop je gaat nadenken over hoe het design er ook ‘mooi’ uit komt te zien. Iedere functionaliteit en ieder onderdeel van jouw design moet te herleiden zijn tot het bereiken van een stap in de user flow. Je wilt bijvoorbeeld dat jouw bezoeker van de landingspagina, direct naar een contact-conversie geleid wordt. Zorg er dan voor dat je de bezoeker direct aanspreekt op de behoefte, bijvoorbeeld: “Ben je op zoek naar meer informatie over [product]?”. Vervolgens een directe call-to-action die linkt naar een contactformulier: “Neem dan direct contact met ons op.” Naast de keuze voor woorden, moet het design er in dit geval voor zorgen dat de bezoeker niet lang hoeft te zoeken om deze CTA te vinden. Dit kan zich vertalen in een header bovenaan jouw pagina, met opvallende CTA-knop. Kortom: denk aan welke stap in de user flow je wilt bereiken, koppel hier de juiste woorden aan en bepaal hoe jouw design bijdraagt aan dit doel.

Of de klant nu via de navigatie in jouw website, of direct via campagnes bij een conversie uitkomt, de conversie is het eindstation van jouw gewenste user flow. Door de juiste content aan te bieden, zorg je ervoor dat ook deze laatste stap gezet wordt. Om deze content passend te maken voor de gebruiker, is een nieuwe klantreis van belang: de buyer journey. In welke fase bevindt de klant zich en welke content past hierbij?

Lees meer over content gericht op de buyer journey in ons gratis e-book ‘Content in de buyer journey’ door het formulier rechts in te vullen.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners