Wat is de juiste marketing automation software voor u?

Wanneer er wordt besloten om aan de slag te gaan met inbound marketing, wordt vaak direct de vraag gesteld: “voor welke software gaan we kiezen?”. Dat is verre van de eerste vraag die gesteld moet worden. Deze keuze moet gebaseerd worden op uw inbound- en contentstrategie. De doelstellingen en langetermijn-plannen bepalen namelijk welke functionaliteiten u nodig heeft in de marketing automation software, niet andersom. Hoe komt u uiteindelijk tot de juiste keuze? Hierbij 5 belangrijke overwegingen.

1. Denk eerst na over uw strategie

Hoe, wie, wat, waar en waarom? Het zijn de standaardvragen die u eerst moet beantwoorden. Waarom wilt u aan de slag met inbound marketing? Wat wilt u daarmee bereiken en hoe wilt u dit bereiken? Wat heeft u op het gebied van marketing en sales al op zijn plaats (website, nieuwsbrieven, social media, CRM, etc.)? Wie wordt of worden er verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan, binnen of buiten uw organisatie? Pas wanneer u weet waarom u met inbound marketing wilt starten en welk resultaat u beoogt, kunt u gaan kijken naar een ondersteunende marketingautomation-oplossing.

2. Marketing automation is een middel, geen doel

Starten met marketing automation is geen doel. Zoals hierboven al beschreven staat, is de software ondersteunend aan uw plan en doelstellingen. Marketing automation software alleen zorgt er niet voor dat u meer leads krijgt. Een juiste uitwerking van uw buyer persona(‘s), buyer journey(s) en het creëren van de juiste content hierbij, zijn van essentieel belang voor het succes dat u behaalt met marketing automation.

3. Duurder is niet beter

In de praktijk zien we regelmatig dat mensen gevoelig zijn voor de prijs van de software. Als inboundmarketing-bureau met ervaring met veel verschillende marketingautomation-oplossingen, kunnen wij u zeggen dat de prijs niet altijd iets zegt over de kwaliteit van de software. Laat u dus niet om de tuin leiden met luxe termen, wondermiddel-verhalen en het ‘duurder is beter’-idee. De meeste organisaties kunnen ruimschoots uit de voeten met de functionaliteiten van een tool die niet de hoofdprijs kost. Investeer liever in uw contentstrategie, want content is de olie waarop uw marketingautomation-machine moet draaien.

4. Vraag naar gebruikerservaringen

Kijk eens om u heen. Kent u al marketeers die werken met dergelijke oplossingen? Vraag naar gebruikerservaringen door bijvoorbeeld een oproep te doen op LinkedIn of deze vraag te stellen op Twitter. Vraag een marketeer – die geen baat heeft bij het verkopen van één MA-oplossing – om zijn kritische mening.

5. Kijk uit voor ‘verborgen’ kosten

Denkt u een goede oplossing, passend binnen uw budget, gevonden te hebben? Onderzoek dan alle functionaliteiten die u nodig heeft en kijk of er geen additionele kosten bij komen. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat een organisatie na de aanschaf van een MA-licentie ineens te maken krijgt met kosten die alsnog het complete marketingbudget opslokken. Waar u op moet letten:

  • Zitten alle functionaliteiten die u nodig heeft wel echt in het pakket waarvoor u tekent, of moet u daarna nog extra licenties afsluiten om de tool te kunnen gebruiken zoals u dat wilt?
  • Is de tool wel gebruiksvriendelijk, of is het zo complex en technisch dat uw marketeer onnodig veel tijd kwijt is aan het beheer ervan?
  • Communiceert het goed met andere software, zoals uw CRM, die u al binnen uw organisatie gebruikt? Of is hier een dure, op maat gemaakte koppeling voor nodig?

Komt u er zelf niet helemaal uit, dan kunt u altijd vrijblijvend aankloppen bij ContentXperience. Onze inboundmarketing-medewerkers hebben ervaring met diverse automation-tools, waarmee zij dagelijks werken voor diverse klanten. We hebben praktijkervaring en kennen de vele valkuilen. Graag geven wij u onafhankelijk advies over welke tool het beste bij uw doelstellingen, huidige marketingsituatie en budget past.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners