Kostenbepalende factoren van een animatievideo

Regelmatig hoor ik de vraag: “Wat kost een animatievideo?” Helaas is het antwoord op die vraag niet zo eenvoudig te geven. Vergelijk het met de vraag: “Hoe duur is een vakantie?” Dan snapt iedereen dat die prijs afhankelijk is van onder andere de bestemming, het vervoer, de accommodatie en het seizoen. Zo is het kostenplaatje van een animatievideo grotendeels afhankelijk van drie factoren: lengte, animatiestijl en art style.

Lengte

Dat de lengte van een video de prijs beïnvloedt, is voor de hand liggend. De lengte van een video heeft direct invloed op vier verschillende onderdelen: schrijftijd (script), illustratietijd (storyboard/art style), animatietijd en de voice-over.

Daarnaast kost het aanpassen van een script terwijl het animatiewerk al is begonnen, vaak ook meer tijd dan men misschien verwacht. Er moet namelijk een extra scéne worden geanimeerd, de timing van animaties moet aangepast worden en er moet vaak extra tekst worden ingesproken door de voice-over.

Animatiestijl

Een tweede factor die meetelt voor het kostenplaatje, is de animatiestijl. Bij de animatiestijl moet u met verschillende elementen rekening houden. Zo is er een groot verschil tussen illustratie en animatie. Als we het over illustreren hebben, praten we (kort door de bocht) over het maken van een afbeelding (plaatje). Bij animeren hebben we het over het daadwerkelijk laten bewegen van een dergelijke afbeelding.

Hoe gedetailleerder een video wordt geanimeerd, hoe langer het animeren duurt. Wanneer een animatie enkel uit iconen bestaat, is deze vele malen sneller te animeren dan wanneer verschillende personages moeten bewegen.

Ditzelfde geldt voor het animeren van een 2D- of 3D-video. Een object in 2D kan natuurlijk alleen maar naar links, rechts, boven en beneden bewegen, terwijl een object in 3D ook nog de diepte in kan bewegen. Dat er nog veel meer komt kijken bij het maken van een 3D-animatie, kun je in onze blog ‘3D-computeranimaties, de basics’ lezen.

Art style

Tenslotte is ook de art style een bepalende factor voor de kosten van een animatievideo. Vergelijkbaar met het vorig voorbeeld, is het doorgaans sneller en eenvoudiger om een icoon te tekenen dan een realistisch landschap. Hoe realistischer een animatie eruit moet zien, hoe langer het duurt om de animatievideo te maken. De storyboards worden hierdoor namelijk veel gedetailleerder, maar er zijn ook veel meer elementen die geanimeerd moeten worden.

In onze video ‘De mogelijkheden met video en animatie’ worden verschillende soorten video’s, art-stijlen en andere manieren getoond waarmee gevarieerd kan worden in een animatie.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een animatie voor jouw bedrijf, of heb je interesse maar weet je nog niet precies hoe je daar invulling aan wilt geven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee!

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners