Marketing automation: hoe ga je goed van start?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je moet beginnen met het automatiseren van je marketingprocessen. Door marketing automation toe te passen binnen jouw organisatie kun je (potentiële) leads beter volgen. Maar net als zoveel marketinginstrumenten heeft het instellen van automatische mailing  voor- en nadelen. In deze blog zetten we er een aantal op een rij.

Voordelen

Je bespaart veel tijd. Het inrichten van jouw marketing automation-tool kost in het begin best wat tijd. Denk aan het aanmaken van formulieren, segmenten, e-mails en workflows. Bedenk hiervoor een goede strategie samen met je marketingteam of -bureau. Maar als het eenmaal staat, staat het en win je tijd. Het enige wat dan nog rest is monitoren en optimaliseren.

Je bent relevanter voor je doelgroep. Met marketing automation is het gemakkelijker om op regelmatige basis je doelgroep te voorzien van content die bij hen past. Denk er dus bij het maken van de content aan dat dit aansluit op de wensen en behoeftes van de klant. Maar zorg ook dat het actief geschreven is en de lezer geneigd is door te klikken.

Ontdek de warmste leads. Op het moment dat je de strategie hebt bepaald en je flows zijn ingericht, is de volgende stap het inrichten van de leadscoring. Op basis van bepaalde acties krijgen je prospects punten toegekend. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat sales een melding krijgt wanneer iemand 50 of meer punten heeft en dus warm genoeg is om op te volgen. De leadscore kun je bijvoorbeeld op deze manier indelen:

  • Homepage bezoeken: +3 punten
  • Pageview (willekeurige pagina): +5 punten
  • Downloadformulier ingevuld: +20 punten
  • Contactformulier ingevuld: +50 punten
  • Klik in de e-mail (bij 1, 2, 3,4 of 5 kliks): +15 punten
  • Werken bij-pagina: -30 punten
  • Unsubscribe link: -50 punten

Bovenstaande leadscore zou er anders uitzien als je het wel interessant vindt om te weten wanneer interesse toont door middel van het bekijken van een vacature. Dan krijg je natuurlijk juist wel punten als je de vacature- of werken bij-pagina bezoekt. Maar in principe stel je een leadscore in voor een algemeen doeleinde en niet per campagne.

Een verzameling aan data. Elke lead die in jouw marketing automation-systeem komt, heeft een eigen tijdlijn. Je kunt precies zien welke pagina’s er bezocht zijn, welke mails er zijn geopend, of welke andere acties er zijn gedaan. Dit zorgt voor een goed klantbeeld, wat het voor jou als marketeer makkelijker maakt om bijvoorbeeld een workflow in te richten op basis van een specifieke branche.

Valkuilen

Beginnen zonder strategie. De grootste fout  is denken dat marketing automation een kwestie is van het ‘snel eventjes in elkaar draaien’ van een paar mailtjes en een marketingflow. Helaas is het niet zo eenvoudig. Denk goed na over welke doelgroep je met welke mails wilt bereiken én denk na over een goede volgorde van die mails (workflow). Alleen dan helpt marketing automation je met het bewerken van je leads.

Communiceren van de verkeerde boodschap. Weet jij wat de uitdagingen van jouw doelgroep zijn? Of ben je op de hoogte van de succesfactoren van jouw product of dienst bij de doelgroep? Alleen als het antwoord ‘ja’ is kun je de content in jouw workflows zo inrichten dat je relevant blijft voor je doelgroep. Maak mails ook niet te lang, zodat je de doelgroep sneller triggert om een actie uit te voeren.

Te snel willen. Zoals gezegd is marketing automation niet binnen een week ingericht. Je hebt tijd nodig om een strategie te bepalen, doelstellingen te formuleren en een flow in te richten. Wanneer alles staat, is het belangrijk regelmatig te analyseren en te optimaliseren.

De samenwerking tussen marketing en sales vergeten. Ondanks dat marketing vaak voor het grootste gedeelte de strategie bepaalt, mag je de behoefte van sales zeker niet vergeten. Wanneer vindt sales een lead warm genoeg om op te volgen? Misschien wil sales graag een ander type mail dat past bij een persoonlijke aanpak. Praat hierover met elkaar en maak je marketing automation beter.

Nu je de voor- en nadelen kent kun je in principe van start. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je hulp bij de keuze voor de juiste tool? Neem dan contact met ons op.

 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners