Microcontent: wat is het en waarom is het zo belangrijk?
De naam zegt het eigenlijk al: microcontent is een klein stukje content. Een pakkende oneliner, een video- of geluidsfragment of een afbeelding op social media, bedoeld om de aandacht te trekken, nieuwsgierig te maken en aan te zetten tot actie. In deze blog lees je meer over hoe je het effectief kunt gebruiken.
Microcontent wordt ook wel snackable content genoemd. Makkelijk te consumeren, in ongeveer tien seconden. Een voorafje dat meestal tot doel heeft om mensen trek te laten krijgen in macrocontent: een whitepaper of e-book bijvoorbeeld. Microcontent kan trouwens net zo goed een infographic zijn, of een gifje. Ook de onderwerpregel in een mailtje valt eronder, evenals een meta-discription (de eerste regel die je ziet na het ingeven van een zoekterm in Google).
Waarom is microcontent belangrijk?
Het woord microcontent is bedacht door web usability-consultant Jakob Nielsen. Hem viel eind jaren negentig al op dat mensen een steeds kortere spanningsboog hebben en vaak scannend lezen. Wie wil uitnodigen tot écht lezen, dient volgens hem direct met de deur in huis te vallen. Dus met een korte, krachtige kop die geen misverstand laat bestaan over wat er gaat komen. De eerste twee woorden zijn volgens hem dan ook het belangrijkst. Als er al een inleiding volgt, zou die volgens hem een ultrakorte samenvatting moeten zijn van de bijbehorende macrocontent.
Van Nielsens inzichten is veel gebruik gemaakt om teksten leesbaarder en beter vindbaar te maken (SEO). Er kwam echter ook een schaduwkant bovendrijven. Op internet werden steeds vaker misleidende, sensationele titels gebruikt om lezer tot klikken te verleiden. Elke klik levert immers inkomsten uit reclame op. Deze methode werkt, want nog altijd tonen onderzoeken aan dat veel artikelen worden gedeeld zonder dat mensen het artikel hebben gelezen. Maar deze clickbaits stellen lezers meestal ook teleur. Ze tasten het vertrouwen aan en doen afbreuk aan een merk of imago.
Hoe maak je effectief gebruik van microcontent?
Nielsen verkondigt inmiddels dat een titel de lading moet dekken. Lezers die zich bedrogen voelen, komen niet meer terug. Volgens Nielsen moet microcontent niet alleen een pearl of clarity zijn die ook zonder context goed te begrijpen is, maar liefst ook iets nuttigs vertellen. De snack zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen over de oplossing die in de hoofdmaaltijd wordt geboden.
Die dis is dan serieuze, verdiepende content, die bijdraagt aan vertrouwen en thought leadership. Dat wil niet zeggen dat dit taaie kost moet zijn. Een longread kan ook behoorlijk snackable zijn door gebruik van tussenkoppen, bullets, quotes, links naar video en geluid. Daardoor is de boodschap ook behapbaar voor de scannende, snel verveelde lezer.
Microcontent is niet alleen geschikt om de aandacht te trekken. maar ook om deze vast te houden, door regelmatig van je te laten horen. Je kunt met microcontent makkelijk inspelen op actuele gebeurtenissen. Er hoeft niet altijd een link te zijn met nieuwe content. Je kunt er ook voor kiezen om content die eerder goed scoorde opnieuw onder de aandacht brengen.
Belangrijk is wel dat je de balans bewaakt. Stuur je te weinig berichten de wereld in, dan kun je uit beeld raken maar post je teveel, dan raken mensen overvoerd. Dit wordt al infobesitas genoemd. Je kunt deze risico’s vermijden door gebruik van microcontent in te bedden in een digitale communicatiestrategie, waarin je tot de optimale mix komt met andere vormen van content.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitstippelen van een strategie die bij jouw organisatie past? Neem dan contact met ons op via het formulier aan de rechterkant.
Terug naar het blogoverzicht