Ons kantoor is vernieuwd; tijd om eens in de historie te duiken

Nieuwe kleuren op de muren, nieuwe vloeren en nieuw behang in de vergaderruimte. Het interieur van ons kantoor in Arnhem heeft een complete restyling ondergaan en dat geeft veel nieuwe energie om elke dag op volle kracht te werken aan goede content. Bij ContentXperience zijn we altijd aan het vernieuwen en daarom kijken we liefst vooruit. Toch nemen we je graag een keertje terug in de tijd in deze blog over de historie van ons pand.

Voor ons voelt het kantoor nog altijd vrij nieuw aan: we zitten er pas sinds 2018. De eerste steen werd echter al rond 1910 gelegd. Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar in die tijd was Gelderland (en dan vooral de Veluwezoom) dé hotspot voor ‘nieuwe rijken’. De Velperweg vormde de toegangspoort naar een gordel van landgoederen, het Gelders Arcadië. De bewoners die daar hun zomerverblijf oprichtten, waren vooral mensen die een fortuin hadden vergaard in de koloniën. Het afwisselende, heuvelachtige landschap met beken en sprengen oefende grote aantrekkingskracht uit op de elite.

Um-1800-stijl

Overal in de omgeving van de Velperweg verrezen gebouwen als de onze, in de relatief onbekende Um-1800-stijl. Een historiserende (dat wil zeggen: geënt op het verleden) stroming die in zwang was vanwege het kort daarvoor verschenen boek van de Duitse architect Paul Mebes. Dat indertijd veelgelezen werk heet Um 1800: Architektur und Handwerk im letzten Jahrhundert ihrer traditionellen Entwicklung. 

Kenmerkend voor de Um-1800-stijl is het gebruik van natuursteen en tal van torentjes, erkers en ornamenten, ontleend aan de barok of de rococo. De blokkenstructuur in de gevel is ook typerend: de hoofdingang zit meestal in het midden. Daarnaast is het dak van deze gebouwen vaak imposant. Vooral winkels en kantoren zijn opgetrokken in deze stijl. Vlakbij onze villa staat bijvoorbeeld ook De Vijf Zuylen: een pand dat iedere Arnhemmer wel kent en waar nu ABN-Amro in zit. Ook in het centrum kom je panden tegen die tot deze stroming worden gerekend, zoals het voormalige kledingmagazijn Voss (nu een McDonald’s). Landelijk is De Bijenkorf in Amsterdam een bekend voorbeeld. 

Paardentram

Het pand waar wij later kwamen te zitten, werd na de bouw ’t Haveke (havik) gedoopt en die naam is tot op de dag van vandaag zichtbaar op een ovaal paneel aan de zijkant. In 1928 werd de villa aan de achterzijde uitgebreid. Tot begin jaren zestig luidde het adres anders: Ernst Casimirlaan 68. Op ansichtkaarten uit het begin van de twintigste eeuw zie je nog een paardentram door de straat rijden en staat er een tramhalte voor de deur. De straat is dan nog een lommerrijke laan en niet de kantorenallee die het nu is. Opmerkelijk feitje: in 1925 woonde W.G. Wieringa, directeur van de Nationale Credietbank, in ’t Haveke. Ook vandaag is er nog een link met de financiële wereld: Van Lanschot houdt eveneens kantoor op Velperweg 148. 

Foto: Ansichtkaart uit 1918, van collectioneur Frans Brink uit Westervoort. De geëlektrificeerde tram rijdt richting Velp en de mannen – van wie één met fiets – staan vlakbij een tramhalte (bron: Arnhem Direct).

 

Jeux de bouef

Dat Velperweg 148 een rijksmonument is, dankt de ‘Villa met hekwerk’ – zoals deze in monumentenregister wordt genoemd – aan ‘de architectuurhistorische waarde’. Ook ‘de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp’ weegt zwaar in de beoordeling. De omschrijving staat verder bol van het jargon dat te ver gaat om hier uit de doeken te doen, maar de termen zijn te mooi om niet te noemen: een kalf met tandlijst, spiegelluiken, Toscaanse zuilen, pilasters van de kolossale orde, ionische kapitelen met vergulde guirlandes, gesmoorde Tuiles du Nord dakpannen, pilasters, festoenen, jeux de bouef en een licht risalerende middentravee.

Foto: Een fragment van ons pand in mei 1945.

 

Het verleden inspireert ons om samen met onze klanten de schouders te zetten onder de marketing van morgen. Daarbij hanteren we natuurlijk ons eigen jargon: branding, leadgeneratie en marketing as a service, om maar een paar termen te noemen. Wil je weten wat die betekenen? Lees dan onze andere blogs.

Weet je meer over de historie van Velperweg 148? Laat het ons dan weten! Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen als je hulp kunt gebruiken bij het opzetten van een ijzersterke B2B-campagne. Dan kun je meteen een kijkje komen nemen in ons prachtige pand. 

   

   

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners