Papier is dood, lang leve papier!

Huh? Een folder én een brief? Ik keek blij verrast op toen directeur Alex Steg me onlangs kwam laten zien hoe mooi ons drukwerk voor Open Club De Nevelhorst is geworden. Een tastbaar product, dat maak ik niet vaak meer mee. De meeste content verschijnt tegenwoordig online. Eerlijk gezegd kon ik me niet eens meer precies herinneren, wanneer ik voor het laatst nog een tekst had geschreven voor print. Papier is toch dood?

Papier is passé, dat zou je wel zeggen als je de cijfers van Stichting Lezen erop naslaat. Elke generatie leest minder dan de vorige. Leestijd daalt en schermtijd stijgt. Eerst was de televisie de boosdoener, nu ligt het aan computers, laptops en smartphones. Vooral jongeren zijn niet achter het scherm weg te slaan, een groot deel leest nog maar tien minuten per dag.[1]

Belangstelling voor papier leeft op

Voor wie passie heeft voor papier, gloort er toch nog hoop. De laatste tijd leeft de belangstelling voor lezen op. Tijdens de lockdowns waren we meer thuis en hadden we meer tijd om te lezen. Inmiddels leest een op de drie Nederlands vrijwel elke dag een boek.[2] Ter vergelijking: 47 procent leest dagelijks een krant, 13 procent een tijdschrift.

On- of offline: de keus hangt af van je doelgroep

Toch is de verschuiving van papier naar online onomkeerbaar.[3] Hoe zinvol is het dan nog om te investeren in folders, brochures, flyers, fact sheets en andere vormen van gedrukte media? Nou, het hangt er helemaal van je doelgroep af. Oudere mensen bijvoorbeeld, zijn nog wel fan van papier.[4]

Een communicatieadviseur van advocatenkantoor Van Doorne vertelde me ooit hoe effectief het versturen van een ‘ouderwetse brief’ kan zijn. Dat deed hij in een interview voor ons content marketing magazine (digitaal én in print). In de brief werd de doelgroep geïnformeerd over nieuwe wetgeving. “We kennen de branche en weten dat je sommigen niet bereikt met een mailtje of via LinkedIn. In de brief nodigden we hen uit voor een evenement over de nieuwe regels. Dat werkte. Er zaten vijftig bedrijven in de zaal, een conversie van tien procent!”

On- en offline gaan ook goed samen

In hetzelfde magazine legt een medewerker van de Beurs van Berlage uit dat kiezen tussen offline en online (of tussen outbound en inbound) niet per se nodig is. Beide vormen kunnen elkaar ook versterken. De Beurs hangt posters op in Amsterdam maar maakt ook online buzz voor een evenement. En als mensen op een netwerkbijeenkomst hun adresgegevens achterlaten, krijgt dat online een vervolg.

Mixen hoeft ook niet altijd een strategische keuze te zijn, maar kan ook een praktische insteek hebben. Mensen met een nee/nee-sticker op de brievenbus kun je offline niet bereiken. Een persoonlijke mail of een post op social media is dan een goed alternatief.

Papier en online hebben allebei voordelen

Persoonlijk vind ik papier vaak prettiger lezen, zeker naast het ontbijtbord. Maar soms wil je snel iets opzoeken en dan is online handiger. Met papier bereik je ook meelezers, zoals gezinsleden. Daarnaast heeft een magazine een bewaarfunctie. En kies je voor glanzend papier, dan krijg je een glossy, luxe uitstraling die je online niet zomaar realiseert.

Voor online geldt dat het milieuvriendelijker is. Je hebt geen druk- of bezorgkosten. Verder kun je content makkelijker updaten of corrigeren. Digitale teksten kun je bovendien doormeten en analyseren, waardoor je ze kunt bijstellen voor een beter resultaat.

On- en offline hebben dus beide voordelen, maar papier is zeker niet dood!

Wil je meer weten over de kracht van offline? Lees dan deze blog of neem contact met ons op.

ContentXperience. Bring it on.

[1] https://www.publiekplein.nl/ontlezing-onder-jongeren-is-digitalisering-de-boosdoener
[2] https://www.lezen.nl/onderzoek/frequent-lezen-krimpt-de-laatste-jaren-maar-veert-op-tijdens-coronacrisis
[3] https://www.lezen.nl/onderzoek/de-leestijd-daalt-behalve-van-online-nieuws
[4] https://www.lezen.nl/onderzoek/jongeren-lezen-het-minst-en-steeds-minder-ook-boeken
Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners