Uitleganimatie: breng een complexe boodschap helder in beeld
Een uitleganimatie is een fantastische manier om in een of twee minuten duidelijk te maken wat een nieuw product of dienst precies inhoudt. Het is dan ook een van de meest gebruikte en meest bekeken vormen van video. Ideaal om bijvoorbeeld een lastig technisch of abstract concept begrijpelijk te maken. In deze blog lees je meer over aansprekende manieren om jouw boodschap glashelder over te brengen.
De kracht van uitleganimaties is dat je ze zo makkelijk kunt consumeren. Makkelijker dan een lange tekst, waar mensen misschien voor terugdeinzen of die ze scannend gaan lezen. En je kunt wel kiezen voor een podcast, maar dan loop je het risico dat luisteraars ondertussen iets anders gaan doen. Een uitlegvideo is relatief eenvoudig te maken en zorgt ervoor dat je klanten snel doorgronden hoe jouw idee precies werkt. Ze zien eerder de waarde ervan in.
Animaties worden nog wel eens weggezet als saai, eenvormig of kinderachtig. Toch passen ze in elke volwassen marketingstrategie, omdat ze supereffectief zijn. Hoewel het geen reclamefilm is, mogen ze ook in B2B best amusant of humoristisch zijn. Zolang de stijl maar bij jouw organisatie en doelgroep past en de uitstraling professioneel is.
Om je een beeld te geven van de mogelijkheden, zetten we vijf varianten op een rij:
1. Cisco DNA Assurance
Een animatie uit eigen huis. Kort en bondig (45 seconden) en met een knipoog. Er wordt een vergelijking in getrokken met een kameleon. Een kenmerkende eigenschap van dit dier is dat het over een zichthoek van 360 graden beschikt. Precies het zicht dat IT mensen nodig hebben om te weten wat er op hun netwerk gebeurt. De boodschap: de oplossing van Cisco geeft dat zicht en houdt dreigingen zoals malware buiten de deur, zodat IT niet de hele dag bezig hoeft te zijn met troubleshooting.
2. Headspace: Mediation, changing persperctive
Mensen of figuren met menselijke trekken worden vaak opgevoerd in animaties, omdat ze zo herkenbaar zijn. In deze animatie dient een zesbaans snelweg als metafoor voor alle gedachten die door je hoofd kunnen spoken. De hoofdpersoon zou liefst alle auto’s laten stoppen maar dat gaat natuurlijk niet. Hij vindt weer rust als hij besluit eens op afstand naar het razende verkeer te kijken. Hij moet dus anders omgaan met gedachten. Naar het motto ‘mediteren kun je leren’ volgt als afsluiter de oproep om een app te dowloaden, die je helpt relaxen.
3. Webflow: Welcome to the age of no code
Nog een voorbeeld uit de IT-branche. Webflow gelooft dat programmeurs in de toekomst meer visueel gaan programmeren, zonder code. Deze overtuiging wordt ook visueel ondersteund, niet met karakters maar met veel abstracte figuren die volop bewegen en die boeiend zijn om naar te kijken.
4. Spotify has landed in the US
Al van wat langer geleden, wat zichtbaar is aan de stijl. Toch laat het zien dat je ook met weinig meer dan typografie en geluid, in één minuut je boodschap helder kunt maken: in dit geval wat streamingdienst Spotify in Amerika komt doen.
5. Zendesk Sunshine
Alles wordt uit de kast gehaald om te vertellen hoe je met dit CRM-platform meer waarde haalt uit klantdata. Er komt van alles voorbij: abstracte figuren, herkenbare voorwerpen, mensen, typografie en screencasting (het vertonen van een schermafbeelding). Er zit zelfs een kort fragment in dat verwant is aan whiteboarding. Ook dat is een veelgebruikte techniek, waarbij een hand in beeld komt die op een wit vlak figuren tekent. Verder wordt in dit voorbeeld stop motion gebruikt, een methode zo oud als het filmen zelf. Figuren in een vast decor worden steeds een beetje verplaatst, wat de illusie wekt van beweging. Dit kost weliswaar veel tijd, maar levert resultaten op die erg tot de verbeelding spreken.
Er zijn natuurlijk nog veel meer stijlen maar de meest geslaagde voorbeelden hebben een paar dingen gemeen: ze zijn kort, stellen de oplossing voor een probleem centraal en sluiten af met een sterke call to action.
Ben je benieuwd naar hoe je video kunt inzetten in jouw marketingstrategie? Download dan hiernaast het e-book ‘Zo maak je jouw video’s écht meetbaar’.
Terug naar het blogoverzicht