Een verhaal vertellen met video

In een video over uw product of dienst, wilt u graag alles vertellen. Wat kan men met uw dienst, waarom is uw product zo goed en waarom doet u het beter dan de concurrent? Helaas haken kijkers snel af wanneer zij in een video gebombardeerd worden met informatie. In plaats van een sales-pitch kunt u uw video beter inzetten met behulp van storytelling. Zo is storytelling voor de kijker niet alleen leuker om naar te kijken, maar kan het er ook voor zorgen dat de kijker een positiever gevoel krijgt bij uw merk.

Een goed voorbeeld wordt gegeven door Google. Zij hadden hun dienst kunnen presenteren als de zoekmachine met het meest efficiënte zoekalgoritme. In plaats daarvan hebben ze ervoor gekozen om storytelling in te zetten, zodat iedereen direct weet wat ze aan Google hebben.

De ingrediënten van een goed verhaal

We zijn eigenlijk allemaal wel bekend met storytelling, onder andere door de films en series die we kijken. Goede storytelling zorgt ervoor dat we meeleven met een persoon of bepaalde scenario’s herkennen uit ons eigen leven. Doordat iemand een verhaal als persoonlijk opvat, wordt diegene veel meer geraakt. De basis van zo’n verhaal is eigenlijk heel eenvoudig, deze bestaat namelijk uit

  • Een heldere introductie;
  • Een hoofdrolspeler met een duidelijk doel;
  • Obstakels die ervoor zorgen dat het doel lastig te bereiken is;
  • De druppel die de emmer doet overlopen;
  • De oplossing.

Bovendien wil je een verhaal herkenbaar maken voor de kijker. Door een USP van uw product of dienst uit te lichten, en als oplossing voor een herkenbaar probleem te formuleren, zal uw verhaal de kijker veel meer aanspreken. Dus in plaats van ‘allesreiniger is de totaaloplossing voor de grote schoonmaak’, kunt u beter benadrukken dat men door de allesreiniger niet meer tien verschillende schoonmaakproducten nodig heeft. En weet u dat te gieten in een herkenbaar voorbeeld, dan bent u pas echt op de goede weg!

De vorm van het verhaal

Bij het lezen van een boek kan de lezer, geleid door het verhaal, zelf een beeld vormen. Bij video werkt dat uiteraard niet zo. Het mooie van video, is dat u niet vast zit aan één verhaal. Een verhaal kan letterlijk uitgebeeld worden, zoals we zien in films. Maar een verhaal kan ook puur verteld worden, door het afnemen van een interview bijvoorbeeld. Wanneer uw klant een verhaal vertelt over hoe uw product of dienst zijn bedrijf heeft geholpen, raakt een kijker overtuigd van uw kunnen en doen. Hoe realistischer dat verhaal verteld wordt, hoe effectiever.

Een verhaal kan echter ook nog op een andere manier verteld worden. Met behulp van video-animatie bijvoorbeeld. Ook met animatie is het mogelijk om een verhaal letterlijk uit te beelden. Elementen die u extra wil benadrukken, kunt u in een animatie zelfs perfect uitlichten. Maar met animatie kunt u ook twee verhalen in één vertellen. Met de voice-over vertelt u bijvoorbeeld een unique selling point (USP) van uw product of dienst, terwijl de animatie uw USP nog eens benadrukt met een sprekend voorbeeld. Of de animatie wordt ingezet om een metafoor uit te beelden. Wanneer u het heeft over een IT-manager die het overzicht kwijtraakt, kan de animatie bijvoorbeeld een boer uitbeelden die zijn kippen kwijt is. En als uw oplossing het structureren van processen is, dan kan de boer zijn kippen bijvoorbeeld gekleurde T-shirts aantrekken. Door een vreemde twist, kan uw video veel beter opvallen en onthouden worden. Zorg er wel voor dat in een metafoor uniformiteit is, zodat de IT-manager (de boer in de animatie) niet ineens zowel de directeur als de werknemer uitbeeldt.

Wilt u ook graag storytelling inzetten om uw product of dienst in de markt te zetten? Wij denken graag met u mee! Bent u geïnteresseerd geraakt naar de mogelijkheden van online video? Download dan de whitepaper: Online video door het formulier rechts in te vullen. 

Bekijk eens de video die wij voor NewHeap hebben geproduceerd. Herkent u de metafoor?

 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners