Videomarketing: vijf inspirerende voorbeelden voor wie op wil vallen

Video is de content die mensen het liefste zien van merken. Bedrijven spelen daar graag op in met bedrijfsfilms, commercials, showreels en videotestimonials. Omdat bewegend beeld scoort, staat video steeds vaker centraal staat in elke marketingstrategie. Maar dat betekent ook dat het alsmaar lastiger wordt om je nog te onderscheiden. Daar is veel creativiteit voor nodig. Daarom helpen we je in deze blog vast op weg met vijf inspirerende voorbeelden.

1. Sodastream, Join the Revolution

Sodastream maakt keukenapparaten waarmee je kraanwater verandert in water met prik. Hoe maak je mensen enthousiast om daar te komen werken? CEO Daniel Birnbaum grijpt meteen de aandacht met een echte binnenkomer: hij stapt uit een container vol wegwerpflessen en leidt de kijker vervolgens rond door zijn bedrijf. Het wordt al snel duidelijk dat hier niet alleen bubbelend water wordt gemaakt. Sodastream pakt ook de plastic soep aan, met herbruikbare flessen. Een revolutie!

Je kunt natuurlijk verschillend denken over humor (in B2B gaat de voorkeur vaak uit naar een meer zakelijke toon) maar Sodastream gebruikt het om een goed gevoel mee op te wekken. Birnbaum vertelt bijvoorbeeld dat zijn bedrijf zó snel groeit, dat er nieuw talent nodig is dat bergen kan verzetten. Het volgende moment loopt hij op kantoor tegen een dubbel gespierde reus op die bekend staat als ‘The Mountain’ uit Games of Thrones. Slapstick, maar dit versterkt wel het idee dat deze onderneming anders is dan andere.

De video laat vervolgens zien dat er ook ‘gewone’ mensen werken, zoals een accountant en een tikje onhandige magazijnbediende. Birnbaum in zijn slotwoord: “Hier werken mensen samen van allerlei nationaliteiten en religies, die het lef hebben om dingen anders te doen en niet bang zijn om daarbij op hun gezicht te gaan.” Daar wil je toch bij horen?

Een format als dit, met storytelling, een rondleiding en humor, leent zich natuurlijk ook prima voor bijvoorbeeld een bedrijfsfilm. Je hebt daar geen enorm budget voor nodig.

2, Boos, Tv-programma van BNN-VARA

In deze uitzending gaat het om een hardhandige aanhouding van een skateboarder door NS-boa’s. De zaak lijkt eenvoudig, maar beide partijen hebben zo hun eigen kijk op wat er gebeurde op station Breda. Presentator Tim Hofman gaat ongeveer vijf minuten na het begin van de aflevering voor een flip-over staan, om de situatie eens goed uit te leggen. Saai zou je denken, maar dat is niet zo. De tekeningen die Hofman op papier zet komen in beweging en mede door zijn expressieve manier van spreken, slaagt hij erin om ruim drieënhalve minuut de aandacht vast te houden. Een hele prestatie als je bedenkt dat de meeste businessvideo’s nog geen twee minuten duren.

Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat je deze ‘truc’ met de flipover ook op andere manieren kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om uit te leggen hoe een complexe IT-oplossing werkt.

3. Xbox

De Xbox is een spelcomputer die zijn naam eer aan doet, want het apparaat is inderdaad gewoon een doos. Aangezien dat niet erg sexy is, hebben de makers van deze video het niet over gewicht en afmetingen maar vertellen ze iets anders. ‘Deze doos is geen doos maar een wereld vol mogelijkheden’, luidt de boodschap. In één minuut laten ze zien dat je een voetbalster kunt zijn, een avonturier of superheld, en dat je al spelend veel plezier kunt hebben met vrienden. Wie wil dat nu niet? Kort maar krachtig.

4. Ford introduceert: de Ford Fiësta

Net als Xbox speelt ook deze autofabrikant in op emotie, een gevoel. De video zegt niets over de eigenschappen van de auto maar laat ook weer in een minuutje zien dat Ford-rijders genieten van de zonnige kanten van het leven. Zo’n leven en zo’n auto, dat wil jij toch ook?

5. Adobe, click, baby click

Over humor kun je zoals gezegd verschillend denken, maar als je dit filmpje ziet zou je willen dat Adobe ook jouw marketing gaat verzorgen, zóveel orders levert hun strategie op. Aan het eind blijkt echter dat de superjonge klant die online maar blijft drukken op de bestelknop van een encyclopedie-leverancier, niet echt een idee heeft van wat ’ie allemaal laat verschepen.

Hoewel humor vaak persoonlijk is (niet iedereen kan om hetzelfde lachen), is het toch het overwegen waard om het te gebruiken. Een komisch verpakte boodschap blijft beter hangen en jaagt verkoopcijfers vaak flink aan. De kunst is om humor toe te passen op een manier die bij je product of dienst past en die jouw doelgroep aanspreekt.

Ben je benieuwd naar hoe je video kunt inzetten in jouw marketingstrategie? Download dan hiernaast het e-book ‘Zo maak je jouw video’s écht meetbaar’.  

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners