Vijf redenen waarom u een contentplatform moet beginnen
Een eigen contentplatform wordt een steeds bekender begrip in de marketing van bedrijven. Een eigen contentplatform is een aparte website waarop je online kennis en informatie deelt met jouw doelgroep. Het is een uitstekende manier voor bedrijven om zich te onderscheiden. Waar een blogsite vaak meer persoonlijker van aard is, kan een eigen contentplatform breder ingezet worden. In dit artikel zet ik vijf redenen op een rij waarom je een eigen contentplatform zou moeten beginnen. En als je nog extra inspiratie nodig heeft, kan je tevens een aantal aansprekende voorbeelden van geslaagde en converterende contentplatforms bekijken.
Het contentplatform als basis van contentmarketing
Contentmarketing is een uiterst effectief hulpmiddel om jouw verkoop te stimuleren. Je zorgt voor deelbare content in de vorm van verhalen, blogs, infographics en video’s. Deze plaatst je op een eigen platform waar alle relevante content op jouw vakgebied samenkomt. Dergelijke content levert namelijk veel traffic op, waarbij vaak ook de conversie van bezoekers naar leads zal meegroeien. Redactionele content blijkt namelijk een positief effect te hebben op het koopproces van bezoekers. Mits goed uitgevoerd.
Een bijkomend voordeel van contentmarketing met een eigen contentplatform is dat door jouw investering in waardevolle blogs, video’s en infographics de vindbaarheid naar jouw bedrijf, producten en diensten vergroot wordt. De content blijft namelijk altijd online.
Voordelen van een eigen contentplatform
Waarom je een eigen contentplatform in het leven zou moeten roepen? Allereerst moet je er zelf van overtuigd zijn dat het inzetten van goede content werkt. Dat je daarmee bezoekers naar jouw website trekt en dat dat resulteert in extra verkoop. Hieronder nog een vijftal andere redenen die je wellicht kunnen motiveren:
1. Kennis delen
Kennisdeling is een belangrijk onderdeel in de strategie van veel bedrijven om met een eigen contentplatform aan de slag te gaan. Een goed voorbeeld is het contentplatform ‘Partner in Kennis’ van Dirkzwager Advocaten & Notarissen. Alle advocaten dragen bij aan de invulling van de content op dit platform, waardoor er een schat aan informatie beschikbaar is over verschillende juridische onderwerpen. Deze strategie heeft Dirkzwager geen windeieren gelegd. In 2011 ontving het bedrijf onder meer de Gouden Zandloper voor ‘beste en meest innovatieve kennisdeler’. Naar eigen zeggen komt nu circa 5 tot 10 procent van hun omzet uit het online kanaal.
2. Inspireren van klanten
Een eigen contentplatform kan klanten inspireren, waardoor ze verbonden raken aan het bedrijf en zo zorgen voor meer verkoop. Grotere e-commercespelers sturen om deze reden al jaren aan op inspirerende content. Ze sturen mailings, maken e-magazines en delen inspiratie via diverse sociale kanalen. HEMA en Wehkamp zijn goede voorbeelden van eigen contentplatforms waar inspiratie hand in hand gaan met online shoppen.
3. Conversie
Conversie is uiteindelijk de drijfveer achter het ontwikkelen van een eigen contentplatform. Uiteraard is het bieden van inspiratie en toegevoegde waarde voor de klant eveneens enorm belangrijk, maar uiteindelijk is het doel overduidelijk het aanzetten van mensen tot kopen. Puck Landewé, teamleider van de redactie bij Wehkamp, bevestigt dat ook in een persbericht: “Met dit nieuwe platform kunnen we bij productcategorieën direct relevante artikelen of video’s tonen met tips, oplossingen en de laatste trends. Zo kunnen we heel snel inspelen op klantbehoeftes en de actualiteit. Door scherpe voorselecties te maken, helpen we onze klanten keuzes te maken, ongeacht hun smaak, budget of stijl.”
4. Versterken van uw identiteit
Waar je met een contentplatform nog meer punten mee kunnen scoren, is met het versterken van jouw identiteit. Wie zijn al die mensen achter jouw bedrijf en product? Waar staat jouw bedrijf voor? Op welke wijze worden jouw producten geproduceerd? Het is super om de mensen achter jouw contentplatform terug te zien in video’s of andere content. Geef ze een gezicht bij de blogs die ze schrijven en de andere content die ze maken.
5. Interactie met klanten
De interactie met klanten en prospects kan via steeds meer kanalen plaatsvinden, dus ook via jouw eigen contentplatform. De gecreëerde content kan reacties oproepen waarop je op gepaste wijze moet reageren. Wil je weten wat er bij jouw doelgroep speelt? Via het contentplatform kan je dat zien te achterhalen en erop anticiperen.
Terug naar het blogoverzicht