Waarom awareness creëren zo belangrijk is
Het creëren van (brand) awareness is voor veel marketeers prioriteit nummer één. Al hun inspanningen zijn erop gericht om voortdurend zichtbaar te zijn bij de doelgroep. Toch merken we in de praktijk dat er ook marketeers zijn die zich liever direct focussen op lead generation. In deze blog lees je meer over waarom dat niet verstandig is.
Elk aankoopproces begint met een behoefte: “De auto is aan vervanging toe, de ijskast is leeg of de lente breekt aan en je hebt zomerkleding nodig”, aldus De Marketingbijbel voor een digitale wereld. Wat ook mogelijk is, is dat je behoefte aanwakkert. Maar hoe zorg je ervoor dat klanten jouw bedrijf of merk vinden? Het antwoord van HubSpot: “Door mensen te laten weten dat je bestaat. Hoe moeten ze anders weten wat je te bieden hebt?”
Maar awareness is méér: namelijk jezelf positioneren als autoriteit en vooral het oproepen van associaties bij je merk – van emoties. Bij Adidas (momenteel het zichtbaarste merk ter wereld) denk je direct aan drie strepen, en waarschijnlijk komen er ook herinneringen boven aan momenten waarop je hun schoenen of kleding droeg.
Bij lead generation gaat het erom dat je mensen die je merk kennen, probeert te interesseren voor een concreet product of dienst. Sommigen gaan daar liever voor, omdat ze denken dat awareness creëren duur is. Of ze vragen zich af of awareness creëren wel effectief is. De Marketingbijbel erkent dat mensen niet plotsklaps een auto kopen omdat ze een advertentie zien.
Een kwestie van geduld
Awareness is daarom echt iets van de lange adem. Je zult je boodschap vaak moeten herhalen wil die blijven hangen. In B2B duurt het aankoopproces steeds langer en er zijn meer mensen bij betrokken.
Dit proces (de buyer journey) kent grofweg vijf fases:
- awareness (bewustwording van een behoefte);
- consideration (het overwegen van een aankoop);
- conversion (deal sluiten);
- loyalty (herhaalaankopen doen);
- advocacy (jouw merk aanbevelen).
Je probeert eerst in beeld te komen bij de klant, om daarna in gesprek te raken. Door je klant te ondersteunen met waardevolle content, komt er een moment waarop ze de juiste mindset hebben en tot actie overgaan. Volgens de Marketingbijbel valt de communicatie echter vaak stil na het sluiten van de deal, wat in digitale wereld een ‘kapitale fout’ is. Want dan laat je een uitgelezen kans liggen om waardevolle feedback te verzamelen over hoe je je product of dienst kunt verbeteren.
Bovendien: als tevreden klanten bereid zijn om jouw merk aan te bevelen op social media of in een reference case op je website, dan gaat daar grote overtuigingskracht van uit.
Enorm budget is niet per se nodig
Ga je voor de inboundmethode en gebruik je de kracht van online, dan heb je niet per se een groot budget nodig om in beeld te komen bij je doelgroep. Je kunt de vindbaarheid van je website en je content al vergroten door een SEO-check te doen, zodat je hoger komt in Google. Of door vaker een filmpje te plaatsen op YouTube, want dat is na Google de grootste zoekmachine. En door persberichten te versturen, kun je free publicity krijgen.
Meetbaar resultaat
Het resultaat kun je wel degelijk meten, al stijgen je verkoopcijfers misschien niet direct. Met een steekproef via mail of telefoon achterhaal je of mensen je merk kennen. Ook kun je bijhouden of je op social media meer volgers krijgt en of je website meer bezoekers trekt. Google Analytics kan je precies vertellen hoe mensen op je site komen: typten ze direct het webadres in, klikten ze op een link in een socialmedia-post, of was er een andere site die naar die van jou linkte?
Door te werken aan awareness bouw je een band op (90% koopt van merken die ze kennen van social media), verleid je mensen tot herhaalaankopen en bereik je steeds weer nieuwe mensen. Zo zorg je ervoor dat jouw merk nooit wordt vergeten. En dat is op termijn de beste garantie voor groei. Een stap in je campagne die je dus beter niet kunt overslaan.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Terug naar het blogoverzicht