Waarom een goede briefing zo belangrijk is voor krachtig design
De beste logo’s ter wereld die herken je meteen. Ze roepen direct een gevoel op, zeggen iets over waar het bedrijf voor staat. Vaak is er door de ontwerper ook nog een verborgen boodschap ingestopt. Om tot een goed grafisch eindproduct te komen, is heel wat nodig. In deze blog lees je meer over wat jij kunt doen als (content-marketeer) om dit proces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Het fundament leg je met een goede briefing.
De voorbeelden van goed getroffen logo’s liggen voor het oprapen. Neem de swoosh van Nike, de drie strepen van Adidas of de lachende e in het beeldmerk van Heineken. Alfred Heineken kwam als hoofd van de directie van de Heineken Holding zelf met het idee om de e te draaien. Ook de slogan Heerlijk, helder… en de groene kleur komt uit zijn koker. Die staat voor gezondheid, vitaliteit, versheid en natuur.
Design draagt bij aan een frisse eerste indruk
Als je dergelijke succesverhalen leest, lijkt het of er weinig nodig is om een wereldmerk te bouwen. De werkelijkheid is natuurlijk wel even anders. Niet iedereen heeft het marketinggevoel en het budget van Heineken. Gelukkig kun je ook met minder middelen jouw verhaal aantrekkelijk verpakken. Goed grafisch design geeft jouw merk een frisse, professionele uitstraling en helpt om een onvergetelijke eerste indruk te maken.
Een goede briefing is de basis. Daarvoor moet je weten wat je wilt, maar je hoeft niet een kant-en-klaar stramien aan te leveren. Een designer moet ook wat vrijheid hebben om creatief te kunnen zijn. Wat vaak goed werkt, is in een mondelinge briefing verwachtingen op elkaar af te stemmen. De ontwerper kan zich dan helemaal inleven in jouw organisatie. Waar staat die voor, wat is de visie, de missie, wat is de gewenste uitstraling? Welke doelgroep wil je bereiken?
Maak heldere afspraken
Door afspraken vast te leggen ontstaat houvast. Een document kan nog eens worden nageslagen. Vaak staat er ook in welke technische eisen worden gesteld. Denk aan de kwaliteit die aangeleverde foto’s moeten hebben.
Check tussentijds
Als het gaat om grotere projecten, zoals het ontwerp van een corporate website of een magazine, helpt het om tussentijds mee te kijken. Zit de ontwerper nog op de goede weg, of moet de stijl worden aangepast? Het is belangrijk om bij het geven van feedback zo concreet mogelijk te zijn. Opmerkingen als ‘Ik vind dit niet zo mooi’ of ‘Het mag wel wat meer gevoel uitstralen’ worden door iedereen anders geïnterpreteerd. Geef aan wát je niet mooi vindt. Soms kan een ontwerper voor aanvang al een indruk geven van welke kant het opgaat, bijvoorbeeld met een moodboard.
Bij het aanleveren van content kun je ook al rekening houden met design. Een tekst moet niet alleen goed geschreven zijn, de lezer moet ook zin krijgen om eraan te beginnen. Grafische elementen zoals tussenkopjes, hyperlinks, visuals en uitgelichte quotes verlevendigen content en maken het lezen makkelijk. Op websites kun je er bovendien voor kiezen om beeld toe te voegen in de vorm van een motion graphic, infographic of video.
Communicatie is dus erg belangrijk, bij elk design. Dat kost natuurlijk tijd en moeite, maar uiteindelijk werk je daardoor efficiënter. Vergeet niet dat het draait om resultaat: de krachtigst mogelijke verbeelding van jouw verhaal.
Denk er bij het aanleveren van een tekst aan dat er ontzettend veel verschillende vormen van content zijn. Zo kunt u voor elke fase in de buyer journey andere soorten content inzetten. Bekijk die verschillende fasen en de bijbehorende content in de infographic: ‘content in de buyer journey’ door het formulier rechts in te vullen of neem vrijblijvend contact met ons op.
Terug naar het blogoverzicht