Waarom is het groene scherm groen?

Jaloers op die mooie vakantiekiekjes van vrienden en familieleden, maar is er geen geld en tijd om zelf op reis te gaan? Waan jezelf op de mooiste stranden met het groene scherm. Maar het groene scherm is ook ideaal voor het opnemen van een originele, zakelijke video. Laat je interviewen voor het scherm, waarna animaties of jouw eigen bedrijfsfilm jouw verhaal ondersteunen. Dat kan bij ContentXperience! Hoe werkt het precies en waarom is het scherm groen?

Het groene scherm is iedereen wel bekend. Weerpresentatoren staan voor een groen scherm als zij de regenwolken op de weerkaart aanwijzen, waarbij de technische mensen achter de uitzending ervoor zorgen dat de juiste kaart aan het publiek getoond wordt. Ook wordt het groene scherm bijvoorbeeld in de filmindustrie gebruikt. Zo bespaart men sterk op productiekosten, terwijl scènes zich nog wel op de meest onhandige plekken kunnen afspelen. Denk aan kleine kruipruimtes of lawaaierige omgevingen waar een cameraploeg moeilijk mee om kan gaan. Ook wordt het veel gebruikt in Science Fiction- en Fantasy-producties, om eenvoudig special effects toe te kunnen voegen.

Maar hoe werkt het groene scherm en waarom is de achtergrond groen?

Hoe werkt het groene scherm?

Door een persoon of product voor een groen scherm te zetten, is het mogelijk om met digitale bewerking de achtergrond doorschijnend te maken en in te ruilen voor een originele achtergrond. Deze techniek heet Chromakey, ook wel bekend als Greenkey, Greenscreening of Bluescreening. Met kleurfilters wordt de egale achtergrond uit het beeld gehaald en vervangen. Hierbij is het woord ‘egaal’ dus zeer belangrijk. Een schaduw op het scherm kan de techniek erg bemoeilijken.

Waarom is het groene scherm groen?

Het scherm voor Chromakey is meestal groen. Maar het scherm kan ook blauw zijn, zoals eerder al te herleiden was uit de term Bluescreening. Het belangrijkste is dat het scherm een egale kleur heeft en dat de persoon of het object voor het scherm niet dezelfde kleur is. Een nieuwslezer met blauw overhemd kan daardoor namelijk een zwevend hoofd krijgen, wat zijn uitstraling niet ten goede komt. Dit is gelijk de reden dat veel fotografen en cameramensen kiezen voor het groene scherm. Deze knalgroene kleur wordt niet vaak gedragen door mensen.

Probeer het uit bij ContentXperience

Wil je zien hoe je zelf in een andere achtergrond kunt stappen? ContentXperience heeft een eigen studio ingericht met een groene wand. Neemt je jouw volgende bedrijfspresentatie bij ons op in Arnhem? Laat je één uur gratis filmen! Neem contact op via 026 – 7999 066.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners