Waarom je beter kunt gaan brainswarmen dan brainstormen

Je kunt natuurlijk wachten op dat ene Eurekamoment, maar je komt waarschijnlijk sneller tot nieuwe, creatieve ideeën door te brainstormen. Maar misschien is het beter om te gaan brainswarmen, want daarbij is de kans op resultaat een stuk groter. In deze blog vertellen we je meer over deze benadering, die we zowel intern toepassen als met onze klanten.

Brainstormen doen we regelmatig om klanten te verrassen met een net wat andere infographic of animatie dan ze gewend zijn. Tekstschrijvers, designers en videomakers hebben allemaal hun eigen kijk op een onderwerp en door krachten te bundelen kom je tot een beter voorstel. Ook met klanten brainstormen we tijdens kick-off sessies of kwartaalmeetings om tot onderscheidende campagnes te komen. Maar bij veel mensen gaan de nekharen recht overeind staan als ze denken aan groepssessies met post-its, rollenspellen en flipovers.

Brainstormen in groepen, een slecht idee?
Er is inmiddels volop wetenschappelijk bewijs dat brainstormen in groepen niet echt goed werkt. Er treden verschillende psychologische effecten op die afbreuk doen aan het resultaat. Zo voeren extraverte mensen meestal al snel de boventoon, terwijl niet gezegd is dat zij ook met de beste ideeën komen. Mensen die niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan houden zich in een rollenspel misschien wat meer op de vlakte, bang om een flater te slaan. Daarnaast moeten groepsleden in staat zijn hun oordeel uit te stellen. Niets werkt zo contraproductief als wanneer je spontane inbreng direct wordt weggehoond.

Eerst individueel werkt beter
Schrijver Richard Engelfriet stelt dat zolang er geen bewijs is dat brainstormen in een groep werkt, je veel beter in je eentje kunt brainstormen. Tijdens een wandelingetje, onderweg of onder de douche kom je vaak op de beste ideeën.

Brainstormen met jezelf is ook het idee van brainswarming. Deze techniek is bedacht in 2010 door psycholoog Tony McCaffrey. Hij zag dat brainstormen in groepen inefficiënt is, omdat het veel tijd opslokt en omdat er dus altijd medewerkers ondersneeuwen. Zijn idee: laat iedereen eerst eens een tijdje in zijn eentje ideeën opschrijven. Daar komt dan een ‘swarm of ideas’ uit. Door die samen te bespreken kom je verder in kortere tijd.

Trek eens een sprintje
In het in 2016 verschenen boek Sprint hanteert auteur Jake Knapp een soortgelijk uitgangspunt. Alleen gebruikt hij wél een whiteboard en stickers. Iedereen schrijft in vijf minuten zoveel mogelijk ideeën op en kiest daar de drie beste uit. De anderen markeren het beste idee met een plakkertje en zo blijven er steeds minder over. Je kunt nu kijken welke uitvoerbaar zijn. Onze ervaring is dat deze techniek goed werkt en al in twintig tot dertig minuten bruikbaar resultaat oplevert.

Dan rest er nog de vraag hoe jij vaker tot een Eurekamoment komt door te brainstormen in je eentje. Er bestaan veel technieken waar je wat aan kunt hebben. Meestal zetten ze je ertoe aan te associëren rondom een onderwerp of om denkpatronen die blokkerend werken te doorbreken. Je kunt als je het lastig vind om te beginnen een tool gebruiken: Answer the Public. Je krijgt dan een plaatje waaruit je je onderwerpen kunt halen. Ook weer een manier om  in je eentje snel vooruit te komen.

Wil je meer weten over hoe je door brainstormen tot creatievere content en campagnes komt, neem dan contact met ons op.  

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners