Waarom je content in 2023 maar beter interactief kan zijn (+ 5 voorbeelden)

Leestijd: 4 minuten

Marketeers investeren in 2023 weliswaar meer in video en podcasts, maar heb je wel eens nagedacht over het interactief maken van je content? Je moet in deze tijd immers steeds meer moeite doen om de aandacht te trekken en vast te houden. Dat kun je het beste doen met onderscheidende content die de wow-factor heeft. En wat is er nu verbazingwekkender dan interactiviteit?

De inhoud van deze longread:

 

 

Wat is interactieve content?

Interactieve content is creatief vormgegeven digitale content, die je niet passief kunt consumeren. Het is content die vraagt om te klikken en te swipen. Interactieve content voegt aan informatie een vleugje entertainment toe en daar zijn mensen dol op. Je zorgt voor fun waardoor ze blijven scrollen.

Waarom interactieve content?

De voornaamste reden om interactieve content te maken is dat je er de aandacht mee trekt én vasthoudt. Dat is belangrijk in deze tijd waarin de aandachtspanne van de meeste mensen  hooguit nog acht seconden bedraagt. Interactieve content roept positieve associaties op en blijft beter hangen.

Interactief werkt

Dat interactieve content werkt, blijkt uit deze cijfers:

  • Conversies verdubbelen.
  • Het aantal pageviews neemt zelfs met een factor vier tot vijf toe.
  • Interactieve content wordt gretig gedeeld, soms wel veertig keer.
  • 87% van alle marketeers bevestigt dat interactieve content veel meer opvalt dan statische content.

Een groot voordeel is dat veel meetbaar is, omdat het digitale content is. Je kunt bijvoorbeeld achterhalen hoe vaak mensen klikken en hoe lang ze ergens blijven hangen. Daardoor krijg je beter inzicht in wat je doelgroep bezighoudt. Dat helpt je om tot content te komen die het meest aantrekkelijk oogt en het meest nieuwsgierig maakt. Dat moet je hebben, want mensen hebben weinig tijd en halen graag de krenten uit de pap. Hoe mooi is het als dat jouw content is?

Presenteer je content snackable

Over krenten en pap gesproken: Interactieve content is vaak snackable. De definitie daarvan: digitale content die snel, zonder enige moeite, kan worden geconsumeerd. Met een aanklikbare inhoudsopgave bijvoorbeeld, maak je het mensen makkelijk om direct naar de informatie te gaan die het meest relevant voor ze is.

Snackable staat weliswaar voor hapklaar, maar het wil niet zeggen dat het ook in één hap weg is. Het draait niet alleen om de snelle boodschap in een korte blog. Het kan ook gaan om een groot stuk tekst dat lekker wegleest doordat het verrijkt is met een video, animatie en illustraties. Ons brein is immers voor 75% visueel ingesteld en verwerkt beeld makkelijker dan tekst (en gesproken woord). Je maakt informatie ook snackable door scanbaar te schrijven, met gebruik van bullet points, quotes en tussenkoppen. Natuurlijk draagt een heldere structuur ook bij aan het behapbaar maken van content.

Voorbeelden van interactieve content

De vraag is nu hoe je interactieve content maakt. Er zijn tal van mogelijkheden, kijk maar naar deze voorbeelden:

  1.  Video. Net zoals bij Bandersnatch op Netflix laat je de kijker bepalen hoe het verhaal verloopt. In deze video van Axians krijgt de kijker steeds twee keuzes voorgelegd. Bijvoorbeeld, leg ik zelf het netwerk aan of laat ik dat doen? Financier ik het zelf in één keer, of betaal ik een maandbedrag. Afhankelijk van waar je op klikt krijg je andere scènes te zien.
  2. Magazine. Dit doorklikbare exemplaar is ook door ons gemaakt, voor de Beurs van Berlage. Speels van karakter doordat delen van verhalen letterlijk op hun plaats vallen. Gemakkelijk te consumeren omdat video’s vanzelf beginnen te spelen, je hoeft niet naar een andere omgeving te switchen. Met QR-codes is het voor lezers eenvoudig om verdiepende content op hun smartphone te openen.
  3. Infographic. Op de site van Reuters vind je een groot aanbod inspirerende interactieve infographics. Soms laten ze beelden over elkaar vallen, zoals hier, en draagt elke nieuwe laag bij aan een beter begrip van het verhaal. In dit voorbeeld krijg je steeds een soort quizvragen voorgesteld. De antwoorden zijn vaak verrassend en voor je het weet heb je een verhaal uit dat je anders waarschijnlijk te lang had gevonden.
  4. Longreads. Als iets echt belangrijk voor je is, wil je als gezegd graag meer lezen als je daar echt iets aan hebt. Maak je die doorklikbaar zoals dit verhaal? Dan geef je de lezer de regie want die kan nu snel door naar de informatie die voor hem of haar het relevantst is. De Correspondent is een goed voorbeeld van hoe je longreads aantrekkelijk presenteert.
  5. Websites. Storytelling is natuurlijk de manier om jouw boodschap over te brengen. In dit voorbeeld laat een fabrikant van bronwater je doorscrollen tot de bron die op achtduizend meter diepte ligt, maar onderweg kom je er wel achter wat het product zo bijzonder maakt. Muziek maakt de beleving compleet. Zonder scrollen is de kans klein dat je tot op de bodem gaat.

Onze tips

Tot slot een paar tips waarmee jij je ook bij die 87% schaart die opvalt met interactieve content. De belangrijkste: gebruik de storybrand-methode. Een vorm van storytelling waarin jij niet de held bent maar je klant, want die heeft de regie en bepaalt zelf waar hij of zij zich in wil verdiepen. Je maakt meer kans op kliks als je met aantrekkelijke content laat zien dat je de uitdagingen van je doelgroep begrijpt. Content waarin jij optreedt als gids die de weg weet naar de oplossing.

Laat interactieve content onderdeel zijn van een strategie en bedenk dat je niet per se het wiel hoeft uit te vinden. Je kunt ook bestaande whitepapers en e-books aanpassen. Een video embedden, QR-codes en een doorklikbare inhoudsopgave toevoegen is niet heel erg moeilijk.

Wil je meer weten of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners