Waarom je vandaag nog aan een vodcast moet beginnen

De klassieke marketingfunnels gaan uit van een steeds groeiende interesse onder potentiële afnemers. In het beste geval doorlopen leads de hele funnel, om uiteindelijk een klant te worden. Maar wat als je prospect na een aantal fases niet meer geïnteresseerd is? Hoe weet je dan hoeveel moeite je in hem kunt steken om hem toch binnen te halen?

Een vodcast is de natuurlijke stap die volgt op de podcast. Of het nu gaat om een audio- of videobestand, het grote voordeel is dat je doelgroep niet meer afhankelijk is van wanneer iets wordt uitgezonden. Je bekijkt of beluistert een interview op de plek die jou het beste uitkomt, op een tijdstip dat je schikt.

Horen, zien en bekend worden

Met een vodcast (de eerste drie letters staan volgens Wikipedia voor Video On Demand) voeg je beeld toe. Dat is leuk voor wie benieuwd is naar het gezicht bij de stem. Daarnaast is het een manier om niet alleen gehoord maar ook gezien te worden. Een extra mogelijkheid om te werken aan je bekendheid en jezelf te positioneren als expert op jouw terrein.

Een overeenkomst met een podcast is dat je je erop kunt abonneren. Telkens als er een nieuwe aflevering verschijnt, krijg je een bericht dat je kunt beginnen met downloaden. De podcast is inmiddels een breed geaccepteerd medium. Vaak wordt het gezien als een goedkope manier van radiomaken. Je hebt in principe niet veel meer nodig dan een smartphone en eventueel een losse microfoon. Met die spullen kun je ook een vodcast opnemen. Deze manier van werken komt overeen met vloggen, maar een vodcast gaat inhoudelijk meestal meer de diepte in.

Je kunt het bestand op je website zetten, maar het is niet noodzakelijk om het zelf te hosten. Er zijn allerlei platforms voor, zoals Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Overcast en SoundCloud. Een vodcast kun je plaatsen op YouTube maar ook op LinkedIn, Facebook, Instragram en TikTok.

Ook mensen op afstand kunnen meedoen

Een ander voordeel van het gebruik van social media is dat je de uitzending er ook kunt streamen, wat mogelijkheden voor interactie biedt. Je doelgroep kan de uitzending nog steeds later terugkijken. Technisch is het ook mogelijk om mensen op afstand mee te laten doen aan je vodcast, bijvoorbeeld via Zoom, Teams of Webex.

Meerwaarde door graphics en analytics

Social media lenen zich ook om de aandacht te vestigen op je vodcast om je bereik te vergroten. Bovendien bieden platforms uitgebreide mogelijkheden voor analytics. Je ziet snel welke uitzending aanslaat, wanneer mensen afhaken, wanneer ze kijken, hoe vaak ze kijken en noem maar op. Mits voorzien van de juiste titel en omschrijving is een vodcast ook goed vindbaar in zoekmachines (SEO).

Een vodcast krijgt in vergelijking met een podcast nog meer waarde als je plaatjes en grafieken gebruikt die je verhaal ondersteunen. Wil je een goed resultaat zonder windruis en overbelichte beelden, overweeg dan om op te nemen in een studio. Je kunt daar vaak gebruik maken van meerdere camera’s en licht. Montage, een professionele presentator of een voice-over tillen je vodcast naar een hoger niveau.

Heb je daar niet de tijd, kennis of mensen voor, dan kun je de productie uitbesteden. Je hebt daar niet per se een enorm budget voor nodig. Voor vodcasts geldt dat de kracht zit in herhaling. Een serie past goed in een always-on strategie, waarbij je jezelf voortdurend laat zien. Je zit dan altijd vooraan in gedachten van je doelgroep.

ContentXperience heeft alles in huis om jouw vodcast tot een succes te maken. Wil je meer weten wat wij voor jou kunnen doen? Neem dan contact met ons op. Ben je benieuwd naar meer informatie over podcasting? Download dat het e-book door het formulier in te vullen! 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners