Waarom lange teksten (soms) beter zijn
Soms is kort beter, soms lang. Een variatie op een oud reclameslogan, waarop ik kwam doordat ik een artikel las over de kracht van lange teksten. Ook in een vooruitblik op 2022 was me al eens opgevallen dat longform content werd genoemd als actuele marketingtrend, een manier om je publiek tevreden te houden. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over teksten van meer dan duizend woorden. Daar zat toch juist niemand meer op te wachten?
Lange lappen tekst zijn saai en niemand heeft er tijd voor. Snackable content willen we! Dat is wat ik al jaren lang hoor. En eerlijk is eerlijk: ik begin meestal ook niet aan lange stukken. Thuis stapelen de ongelezen magazines zich op. Ik neem me voor ze te lezen, maar het komt er lang niet altijd van.
Iedereen gaat voor kort, maar lange stukken scoren beter
Toch staat in het jaarlijks trendrapport van het Content Marketing Institute deze opvallende passage: “99 procent van onze respondenten gebruikte afgelopen jaar korte artikelen, maar de meest succesvolle content marketeers gebruikten meer dan anderen case studies, e-books, lange artikelen en onderzoeks-rapportages.”
Neil Patel wordt tot ’s werelds meest vooraanstaande marketeers gerekend en zet ook regelmatig lange stukken online. Wat zegt hij over waarom je longform zou gebruiken? Nou, bijvoorbeeld dat je je daarvoor in je doelgroep moet verplaatsen. Beeld je in dat jij die persoon bent die een eigen bedrijf wil beginnen en dat je nachten lang wakker ligt van de vraag of je straks nog de hypotheek kunt betalen. Dan wil je wel een dikke gids lezen voor starters, als je daar écht iets aan hebt.
Pluspunten van longform
Volgens Patel kun je als marketeer met lange artikelen verschillende doelen bereiken, zoals:
- meer online zichtbaarheid (mensen delen en liken content die ze waarderen graag);
- nieuwe doelgroepen aanboren en met nieuwe mensen in contact komen;
- je status als autoriteit verhogen door kennis te delen.
Daarnaast kun je een ingewikkelde onderwerp beter uitleggen in een langere tekst, en claims onderbouwen met meer bewijzen. Lange teksten lenen zich ook perfect voor storytelling. Daarover lees je meer in een apart blog en e-book.
De SEO-factor
Er is nog een succesfactor: Google houdt van lange teksten. Als je een stuk schrijft dat lezers pakt, blijven ze langer op je pagina hangen. Een langere dwell time levert een hogere SEO-score op, waardoor je beter vindbaar bent. Google waardeert ook dat een lange tekst meestal meer links bevat.
Over SEO gesproken: er is een tendens om selectiever om te gaan met het vragen van contactgegevens in ruil voor content. De reden daarvoor is dat content die je vrij of ungated aanbiedt, eerder wordt meegenomen in de ranking.
Veel variatie mogelijk
Met de vorm waarin je lange teksten serveert, kun je volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een reference case, whitepaper of e-book, maar ook aan een jaaroverzicht of gids.
Natuurlijk is het een uitdaging om ook een lange tekst licht verteerbaar te houden. Je wilt immers niet dat lezers afhaken. Met korte, actieve zinnen, korte alinea’s en een heldere structuur, neem je (de scannende) lezer bij de hand. Illustraties, streamers, tussenkoppen en kaders maken je tekst extra aantrekkelijk. Vanzelfsprekend draagt een professioneel design daar ook stevig aan bij.
Wat het beste werkt om je boodschap over te brengen, hangt uiteindelijk af van je doelgroep en je doelstelling. Zoals gezegd: soms is kort beter, soms lang.
Wil je meer weten of kun je hulp gebruiken bij het creëren van content? Neem dan contact met ons op.
Terug naar het blogoverzicht