Waarom podcasting populair wordt voor de zakelijke markt
In Amerika neemt podcasting een grote vlucht. Logisch, want podcasting past ook steeds beter bij de behoefte van nu; plaats- en tijd-ongebonden kiezen voor de content die je wenst. Waar jaren terug de techniek nog voor vertraging zorgde, is podcasting nu perfect toegankelijk via je smartphone.
Podcasting wordt populair
Podcasting groeit! In Amerika luisteren elke week 42 miljoen mensen naar podcasts. De CPM (kosten per 1.000 impressies) is erg laag, circa $25. Opvallend is dat de groei ontstaat door hoofdzakelijk nieuwe platformen. De traditionele media vinden geen aansluiting. In Nederland luisteren naar schatting zo’n twee miljoen mensen wekelijks naar podcasts. De verwachting is dat het ook hier zal groeien, voornamelijk op niet traditionele platformen. Dat komt mede door dat de mediawet weinig ruimte biedt aan de bestaande omroepen in Nederland. Zij mogen podcasting alleen gebruiken om programma’s uitgesteld te kunnen beluisteren.
Ook al is het niet het grootste medium, het biedt wel een uitgelezen mogelijkheid om specifieke doelgroepen te bereiken die weinig tijd hebben. In files wordt steeds vaker de keuze gemaakt voor eigen gekozen content in plaats van een radiozender. Via podcasts kun je je kennis vergroten en vakinhoudelijk veel informatie inwinnen. Wat dat betreft is dit middel voor de business-to-businessmarkt uiterst aantrekkelijk. Dat blijkt ook uit de diverse initiatieven van onder andere BNR, NUZakelijk en Tweakers.
Podcasting biedt verdieping
Podcast is ideaal om veel aandacht te creëren bij een specifieke doelgroep. Met name doelgroepen die niet meer open staan voor traditionele push-advertenties. CEO’s, engineers en bijvoorbeeld senior managers bepalen zelf welke informatie relevant is, welke media ze vertrouwen en voor welke informatie zij open staan. Zij zoeken veelal gericht naar niche-informatie en verdieping. Podcasting is daarnaast een goedkoop middel; de productie is relatief eenvoudig en elke podcast is snel, makkelijk te delen via verschillende kanalen op paid, owned en earned media.
Doordat je relatief veel zendtijd krijgt met podcasting, wordt de betrokkenheid in en voor een organisatie vergroot. Ook daar worden steeds meer artikelen over gepubliceerd. Het biedt de mogelijkheid tot verdieping. Bijvoorbeeld: als CEO kun je een eigen visie duidelijker en uitvoeriger, persoonlijk overbrengen. Voor een engineer is het dan prettig om deze podcast te streamen op de vacaturepagina waar een senior techneut gezocht wordt. Met zo’n podcast is de kans groter dat het merk en de bijbehorende visie beklijft.
De voordelen op een rij
Kortom, podcasting biedt veel kansen voor de business-to-businessmarkt waar kennis delen steeds belangrijker wordt. Zeker als de kennis een stap verder gaat dan enkel oppervlakkig of commercieel niveau. Ter afsluiting nog even alle voordelen voor de zakelijke markt op een rij. Podcasting is:
1. Zeer geschikt om kennis te delen voor specifieke doelgroepen
2. Het speelt in op de behoefte om tijd- en plaats-ongebonden kennis op te doen
3. Het verhoogt de betrokkenheid met het merk en het werk van de organisatie
4. Het biedt tijd en ruimte voor verdieping en uitleg over (technisch ingewikkelde) materie
5. Het is zeer goedkoop; de kosten per 1.000 impressies is erg laag
6. Het is snel, eenvoudig en gericht te delen via paid, owned en earned media
Interesse om aan de slag te gaan met podcasting? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden! Neem contact op door het formulier rechts in te vullen.
Bronnen:
- Miranda Katz – Wired
- Informed & Engaged
- Jelle Drijver
- Jeroen Mirck- Emerce
- Paul Neuteboom – Frankwatching
- Willem Dudok – Frankwatching
- Alfred Verhoeven – Frankwatching