Wat is inbound marketing en wat heeft het u te bieden?

Mensen staan er steeds minder voor open om gestoord te worden door advertenties, banners, spam of tijdrovende verkoopgesprekken. Dit zijn technieken die ook wel bekend staan als outbound marketing. Hiertegenover staat inbound marketing, een strategie die ervoor zorgt dat je gevonden wordt door online relevante en waardevolle content te delen. Met inbound marketing zorgt u ervoor dat klanten met u in contact willen komen, omdat juist je waarde toevoegt aan de vragen en uitdagingen die ze hebben.

Inbound marketing is ook dé manier om online beter gevonden te worden en leads gemakkelijker om te vormen tot klanten. Geen traditionele, koude en onpersoonlijke marketing, maar leads die je en de informatie die je te bieden heeft zelf opzoeken.

De definitie van inbound marketing

Inbound marketing wordt wel omschreven als een vorm van pull-marketing die tot doel heeft om via internet potentiële klanten aan te trekken. Deze marketingstrategie helpt bedrijven om op het juiste moment de juiste content aan de juiste doelgroep aan te bieden. Inbound marketing omvat meer marketingkanalen dan alleen e-mailmarketing. Ook zoekmachineoptimalisatie (SEO), social media en contentmarketing zet je hierbij in. Het gaat om een geïntegreerde aanpak van verschillende marketingkanalen met maar één doel: relevante content bieden op het moment dat de prospect dat nodig heeft.

De invulling van inbound marketing

Je geeft invulling aan inbound marketing door aan de slag te gaan met:

  • Buyer Personas – jouw meest ideale prospect(s)
  • Buyer Journey – de zoektocht van die ideale prospect voordat hij of zij klant wordt
  • Contentmarketing – het maken, aanbieden en verspreiden van content die aansluit bij de behoefte van de buyer persona, afhankelijk van de fase in de buyer journey
  • Marketing Automation – de set van (online) tools die je inzet om geautomatiseerd de content bij de buyer persona te brengen
  • Online marketing – bezoekers (traffic) naar uw website genereren, o.a. via SEO- en SEA-technieken
  • Rapportages en analyses – meetinstrumenten waarmee je bepaalt wanneer de buyer persona ‘sales-ready’ is, hoe de inzet van content is gegaan en waar je kunt verbeteren en optimaliseren

Inboundmarketing-methodiek

De inboundmarketing-methodiek (zie afbeelding) is erop gericht om vreemden naar uw website te leiden om ze daar als bezoekers te converteren naar leads. Dat doe je door ze meer content aan te bieden die ze via uw website kunnen aanvragen.

Vervolgens begeleidt je de leads in een nurturing-programma totdat ze klaar zijn om de beslissing te maken om tot aankoop over te gaan en klant te worden. Van klanten maak je vervolgens promotors door ze continu te inspireren met uw dienstverlening.

inbound-methode
Afbeelding: De inbound marketing-methodiek

 

Marketingautomation-software

De tools die je nodig hebt om de inboundmarketing-aanpak effectief in te vullen, komen samen in uw marketingautomation-software. Deze zorgt ervoor dat je vanuit één cockpit, één dashboard en één contactdatabase uw marketing en indien gewenst uw sales kunt aansturen.

Het kan heel tijdrovend zijn om elke lead op te warmen. Met marketingautomation-software stroomlijnt en vereenvoudigt je dit proces. Je kunt leads een score geven gebaseerd op het gedrag van de prospect. Zo kan je zien waar ze op klikken, welke pagina’s ze bekijken en welke content ze downloaden.

Deze data kan ervoor zorgen dat marketing en sales meer op één lijn zitten. Ze kunnen namelijk leads kwalificeren en hebben inzicht in de interesses, gewoonten en behoeften van de geïnteresseerden. Daardoor kunnen zowel marketing als sales beter inspelen op de wensen van de mogelijke klant.

Er zijn diverse marketingautomation-oplossingen beschikbaar. Voor kleinere en middelgrote bedrijven kan je denken aan oplossingen als Active Campaign, HubSpot en Act-On. Tools voor middelgrote en grote organisaties zijn onder andere Marketo, Oracle Eloqua, Salesforce Pardot en IBM Silverpop.

Meer weten over inbound marketing? Download dan het e-book: Inbound Marketing, the basics

e-Book: Inbound Marketing, the basics!

Ben je overtuigd van de kracht van inbound marketing? Of ben je op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Download dan gratis het e-book door het formulier rechts in te vullen!

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners