Wie schrijft beter, de computer of de mens?

Het is de nachtmerrie van iedere copywriter. Dat er op een dag een robot komt die betere teksten schrijft en jouw werk overneemt. Het kan niet lang meer duren, als je de lijstjes ziet met techtrends voor 2022. Daarin staat Grammarly hoog genoteerd, als schrijftool die steeds beter wordt. Niet alleen in het ontdekken van fouten, maar ook in het doen van suggesties voor verbetering van leesbaarheid en stijl. In deze blog lees je meer over schrijfrobots.

Een robocopywriter klinkt nog als science-fiction, maar in feite bestaat het fenomeen al:

  • The Guardian publiceerde een artikel dat uit de taalgenerator kwam. Er was nog wel wat hulp van experts nodig om er echt een lekker leesbaar verhaal van te maken. Toch kwam het stuk volgens de krant veel sneller tot stand dan wanneer mensen alle werk hadden gedaan.
  • RTL Nieuws werkt met de Automatische Data Artikel Machine. Journalisten voeden ADAM bijvoorbeeld met criminaliteitscijfers. Hij splitst ze vervolgens uit naar gemeente en schrijft voor elke plaats een ander bericht.
  • Diverse webshops gebruiken kunstmatige intelligentie om productomschrijvingen te genereren en razendsnel automatisch specificaties aan te passen.
  • Het aan Grammarly verwante Textio focust op inclusiviteit en doet voorstellen om zinnen anders te formuleren, zodat ze bijvoorbeeld vrouwen meer aanspreken.

Experimenteren kan al naar hartenlust

Al Googelend kom je heel wat tools tegen die leuk zijn om te proberen. Zoals ML6: Op de vraag ‘wie schrijf beter, de computer of de mens?’ volgt als mogelijke aanvulling: ‘daar draait deze blog om’. Je kunt eindeloos om nieuwe opties vragen.

Wordtune doet suggesties in het Engels om de vraag anders te verwoorden. Bijvoorbeeld: do computers or humans pen better? Which writes better, the mind or the computer?

AIdungeon is meer een tekstavonturenspel. Het intikken van mijn voornaam is genoeg om de robot aan een verhaal te laten beginnen. Het gaat over edelman Marc uit het koninkrijk Larion, wiens bediende waarschuwt voor een bende kobolts die klaar staat om aan te vallen. Na elke alinea volgt de vraag ‘what happens next’. Een paar woorden volstaat om het sprookje vooruit te helpen.

Slimme tools besparen veel tijd

Dit is natuurlijk spielerei, maar het laat wel zien dat deze tools helpen om je creativiteit op gang te brengen. Zo zijn er meer handige taalhulpmiddelen. Denk aan Webex dat gesproken woord real-time vertaalt en transcribeert. Dat scheelt veel tijd, je hoeft de tekst alleen nog maar wat bij te schaven. Een beetje zoals bij de spelchecker, die niet weet of je peilen of pijlen bedoelt.

Zelfstandig een compleet verhaal schrijven is nog lastig

Schrijver Ronald Giphart liet zich al eens assisteren door Asibot. Die kwam met best goede zinnen op de proppen maar een compleet verhaal schrijven lukte de machine nog niet. Voor het overbrengen van de juiste boodschap is meer nodig. Soms moet je eerst iemand interviewen. Dat vraagt om specifieke vaardigheden maar ook in tweegesprekken worden robots steeds beter. Veel chatbots hebben al een aardig begrip van natuurlijke taal.

Een schrijfbot heeft natuurlijk het voordeel dat ie nooit ziek is, geen vakantie nodig heeft en ook geen koffie. Dat kan voor aantrekkelijk zijn maar of het net zo prettig samenwerken is als met iemand van vlees en bloed? Het is ook nog maar de vraag of een computer ooit in staat is om teksten strategisch in te zetten zoals marketeers doen, om leads te genereren. Tot die tijd lijkt het me nog niet nodig om wakker te liggen van robocopywriter.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van kwalitatief goede content? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners