Wat is een uitleganimatie en waarom wilt u er een hebben?

Consumenten hebben tegenwoordig geen tijd en zin meer om lange teksten te lezen. Ze willen snel en duidelijk een boodschap ontvangen. Bovendien zijn mensen steeds meer gefocust op audiovisuele elementen. Consumenten verwachten dat content op een leuke, aantrekkelijke en toegankelijke manier gebracht wordt. Hoe komt uw online bedrijfscontent dan nog onder de aandacht bij de klant? Simpel: minder tekst, meer beeld. En daarvoor zijn video’s in de vorm van een uitleganimatie (ook wel bekend als explanimation, bedrijfsanimatie of motion graphic) uitermate geschikt.

Wat is een uitleganimatie?
Het fenomeen uitleganimatie (explanimation) komt uit Silicon Valley (VS), waar startups jaren geleden al zagen dat animatievideo een ideale manier is om mensen hun concept uit te leggen. In de VS worden animatievideo’s dan ook al jaren gebruikt door grote bedrijven. Een uitleganimatie – de naam zegt het al – is een animatievideo waarin u op een effectieve manier uw bedrijf, product, website, app en andere zaken uitlegt. Het is de combinatie van audiovisuele aspecten die de uitleganimatie zo waardevol maakt. Door het gebruik van tekst, beeld en geluid kan de boodschap zeer effectief gecommuniceerd worden.

Een voorbeeld: de uitleganimatie van NewHeap
Een uitleganimatie moet begrijpelijk, kort en doelgericht zijn. Full-service software development-bureau NewHeap heeft dat in deze uitleganimatie goed begrepen. Hun animatievideo legt in anderhalve minuut uit wat het bedrijf doet, hoe ze het doen, en wat ze voor u kunnen betekenen.

Wat zijn de voordelen van een uitleganimatie?

In zijn blog ‘Explanimations: je value proposition in 60 seconden’ in Emerce benoemt auteur Eric van Hall een aantal interessante redenen waarom u uitleganimaties moet inzetten om uw bedrijf of portfolio onder de aandacht te brengen. Onderstaand een korte samenvatting van zijn bevindingen:

  • Conversie – Uitleganimaties blijken een geheim wapen om uw conversie flink op te krikken. De bedrijven die deze uitlegfilmpjes inzetten, halen daarmee doorgaans indrukwekkende conversieverbeteringen. Volgens webportal Internet Retailer verhoogt een video de waarschijnlijkheid van een aankoop met 85 procent. Daarnaast gaf 52 procent van de ondervraagde kopers aan dat de video het vertrouwen in het product verhoogde. Het gebruik van het woord ‘video’ in het onderwerp van een e-mail verhoogt het open-ratio met 13 procent en de CTR met 92 procent. Ook concludeert Internet Retailer dat 46 procent van de ondervraagden bereid is om een video te delen op sociale media.
  • Aandacht vasthouden – Explainer-video’s zijn zeer geschikt om de aandacht van het publiek vast te houden. Uit onderzoek van Forbes blijkt dat 59 procent van drukbezette managers liever een video kijkt dan documentatie leest. Van hen klikt 65 procent vanaf YouTube door naar de bedrijfswebsite. Met een goed script kunt u de aandacht vasthouden met zo’n 20 woorden per acht seconden.

Meer voordelen bekijken? Of wilt u er achter komen waarom uitleganimaties voor uw bedrijf geschikt zijn en hoe het ontwerpproces er precies uit ziet? Download dan de whitepaper ‘De uitleganimatie uitgelegd’ door het formulier hiernaast in te vullen!

 

 

Terug naar het blogoverzicht

Marketing automation-partners