Zo maak jij je marketingstrategie helemaal klaar voor 2022
December is altijd een maand van terugkijken én vooruitblikken. Dat geldt ook voor marketeers. Wat ging er het afgelopen jaar goed en vooral: wat kan er beter? In deze blog staan we stil bij een aantal aandachtspunten en mogelijkheden voor een marketingstrategie die helemaal 2022-bestendig is.
Longforms: kwalitatieve en uitgebreidere content
Een longform is een langer en daardoor uitgebreider contentstuk. Denk aan teksten als e-books en whitepapers, die meer dan duizend woorden lang zijn (en soms het dubbele), maar ook aan langere video’s. Zulke diepgravende content helpt je om uit te stralen dat je een expert bent – en dus een betrouwbare verkoper of samenwerkingspartner. Ook niet onbelangrijk: Google waardeert kwalitatieve content.
Kortere en langere content heb je beide nodig om leads binnen te halen, omdat ze aansluiten op verschillende fases in de funnel. Die balans is bij uitstek een aandachtspunt voor je strategie voor komend jaar. Heb je je vooral op blogs gefocust en niet op langere teksten? Dan wordt 2022 het jaar waarin je verdiepende content gaat schrijven. Die is handig voor leadgeneratie, maar ook om je betrouwbare reputatie te verstevigen. Andersom geldt ook: heb je veel kwantitatieve longform content, maar nog weinig blogs, steek dan de nodige tijd in die laatste. Die kun je dan gebruiken om meer aandacht te generen voor je langere content.
Opmerkelijke longforms: podcasts
Podcasts zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden: drie op de tien Nederlanders luistert er regelmatig naar. Grote kans dus dat jij er ook regelmatig eentje op zet tijdens de afwas of je wandelrondje. Maar heb je zelf weleens nagedacht over het maken van een podcast? Een compacte, maar grondige discussie over een actueel onderwerp – denk aan cybercriminaliteit – leent zich uitstekend voor een zakelijke podcast.
Denk ook eens aan een rondetafelgesprek, zoals je die regelmatig ziet op (online) evenementen als vakbeurzen. Of aan een discussieprogramma. Als organisatie kun je in een dergelijke podcast op subtiele wijze je expertise laten zien, zolang je er natuurlijk geen radiocommercial van een uur van maakt. Nodig dus ook andere experts uit (uiteraard geen concurrenten) om een actueel onderwerp op verschillende manieren te belichten. Goed om in je achterhoofd te houden: podcasts over specifieke – zelfs specialistische – thema’s doen het goed en trekken een trouw publiek.
Wil je een podcast (laten) maken? Brainstorm dan met collega’s van verschillende afdelingen welk actuele onderwerp aansluit op jouw expertise én zich leent voor een podcast. Is een eenmalige podcast voldoende, of leent dit thema zich voor meerdere afleveringen? Vooral op die laatste manier kun je langer én vaker de aandacht van potentiële klanten grijpen. Ook handig: strikt gezien behoort longform content tot de considerationfase van de funnel (of later), maar podcasts zijn vanwege hun populariteit ook goed voor awareness.
Always-on in 2022
Always-on marketing wil zeggen dat je structureel zichtbaar bent voor je (potentiële) klanten. Zij zien op regelmatige basis je content voorbijkomen, waardoor er meerdere contactmomenten ontstaan. Door kwalitatieve content aan te bieden, krijgen ze een steeds beter gevoel bij je merk. Daardoor wordt de kans groter dat leads ook daadwerkelijk je klanten worden, en je klanten vaker en meer bij je afnemen. Video en socialmediaposts zijn ideale hulpmiddelen voor een always-on strategie. Die valt en staat wel bij je bereidheid om structureel en strategisch content aan te bieden. Maar dan heb je ook weer gelijk een goede reden om je content- en marketingstrategie voor volgend jaar te optimaliseren én je aan je goede voornemens te houden.
Wil jij je marketingstrategie voor 2022 naar een hoger plan tillen door succesvol en structureel zichtbaar zijn? Download dan ons e-book Always-on marketing in 2022.
Terug naar het blogoverzicht