Video-advertising: wat is het en hoe kun je het inzetten?

CX BTS_1.3.1.jpg

Video-advertising. Het is één van de, inmiddels, bekendste vormen van marketing. Ook al roept de term misschien nog vragen op, we zijn er allemaal bekend mee. Bij video-advertising worden er video-ads geplaatst rondom online content. Bijvoorbeeld voor, na of tijdens een online video.

 

YouTube is een kanaal waar deze vorm van advertising veel voorkomt. Niet alleen krijg je veelal eerst een videoreclame te zien voorafgaand aan de originele video, maar ook komt het vaker voor dat de video onderbroken wordt door een dergelijke advertentie.

 

De doelen van video-advertising

Video-advertising is als het ware een (laagdrempelig) verlengstuk van een tv-commercial. Het wordt gebruikt om de volgende doelen te bereiken:

 

  • Meer bezoekers op je website;
  • Meer bezoekers naar je (online) winkel;
  • Het verwerven van naamsbekendheid onder het publiek dat op de plekken komt waar je je video-advertentie plaatst;
  • Het introduceren van een nieuw product.

 

Video-advertising is grofweg te onderscheiden in twee verschillende vormen: instream video en outstream video.

 

Instream en oustream video

Een instream video wordt afgespeeld binnen een videoplayer - voorafgaand aan de oorspronkelijke video, of naderhand. Outstream video is een manier van adverteren die het mogelijk maakt om de video in te zetten buiten videoplayers om.

 

Instream

Het grootste verschil tussen deze video’s is dat de bezoeker bij de ene wel een keuze heeft en bij de andere niet. Zo is een kijker geforceerd de instream video helemaal af te kijken om de content achter deze advertentie te bekijken.

 

Nu is het inmiddels zo dat sommige advertenties na een aantal seconden ook weer zijn weg te klikken. Echter, men wordt nog wel steeds geforceerd tenminste een aantal seconden de effecten van de nieuwe Colgate-tandpasta te bekijken.

 

Outstream

Een outstream video is een manier van adverteren waarbij de bezoeker niet geforceerd wordt de beelden te bekijken. Deze outstream video’s verschijnen bijvoorbeeld in het midden van een blog of een artikel. De bezoeker scrolt naar beneden en de video die in beeld komt speelt automatisch af. De lezer heeft altijd de vrijheid om door te scrollen en niet stil te staan bij de video. De advertentie verdwijnt dan zodra de bezoeker er voorbij scrolt. Deze vorm van adverteren neemt sterk toe in populariteit.

 

Manieren om outstream video-advertising in te zetten

De bekendste manieren waarmee je outstream video-advertising in kunt zetten, zijn:

 

  • Click-to-play in-banner ads. Dit zijn advertenties die worden weergegeven in een tekst. De lezer of bezoeker is hierbij niet gedwongen om de content te bekijken, maar kan hier zelf voor kiezen door op de ad te klikken.
  • Auto-play in-banner video’s. Deze vorm valt onder het kopje ‘outstream video’. De lezer is niet per se gedwongen om de video te bekijken, maar de video speelt wel automatisch af wanneer de bezoeker langs de video op de pagina scrolt. Hij of zij scrolt eenvoudig weer verder als er geen interesse is in de advertentie.
  • Interstitial advertenties. Deze advertenties zijn fullscreen en verschijnen in een pop-upvorm. Ze komen vaak tevoorschijn in gratis apps. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw level van een game hebt bereikt.
  • Slider ads. Deze vorm van video-advertising is een subtielere vorm dan de interstitial advertentie. Hij is slechts zichtbaar in de hoeken van een website en is ook direct weer weg te klikken wanneer hij verschijnt.
  • Floating outstream ads. Deze manier van adverteren heeft hetzelfde karakter als een standaard outstream video. Met als verschil dat deze advertentie regelmatig mét geluid wordt afgespeeld. Ook verdwijnt de advertentie niet wanneer de bezoeker verder scrolt, maar ‘drijft’ hij naar de hoek van de website en speelt daar verder.

 

Manieren om instream video-advertising in te zetten

De bekendste manieren om instream video-advertising in te zetten, zijn:

 

  • Pre-roll skippable. Bij een dergelijke video-advertentie speelt de advertentie automatisch af, voorafgaand aan de video. Na vijf seconden krijg je de mogelijkheid om door te klikken. Van de pre-roll skippable bestaan ook de vormen ‘mid-roll’ of ‘post-roll’, waarbij de ad of in het midden (mid), of aan het einde (post) verschijnt.
  • Pre-roll non-skippable. Bij deze vorm van video-adverteren, speelt er eveneens een advertentie automatisch af voorafgaand aan de video. Hierbij is het niet mogelijk om door te klikken. Ook de ‘mid-roll’-variant komt hierin voor. De video die je kijkt wordt dan onderbroken door een video-advertentie. Dit duurt meestal een aantal seconden.

 

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jou videoadvertenties? Neem dan contact met ons op.

CX Logo.png

Wil jij ook kwalitatieve content? En resultaat behalen uit jouw marketing?

Genoeg over ons. We zijn vooral heel benieuwd naar jou en naar jouw doelstellingen. Goed plan? 
Laten we kennismaken. Want het begint bij een goed eerste contact. Bel 026-7999-66 of mail naar info@contentxperience.nl